Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция: Само преговорите в Женева могат да донесат решение на сирийския конфликт

Алепо, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единствено на водените под егидата на ООН преговори за Сирия може да се постигне политическо споразумение. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на международната конференция за сигурност в Мюнхен, която днес обсъжда бъдещето на сирийския конфликт. Преговорите в Астана никога не са били алтернатива на Женева. В Астана градим доверие и разговорите там бяха стъпка напред в поддържането на примирието. Но преговорите в Женева трябва да се възобновят, смята Чавушоглу.

Сирийската опозиция се обяви за възобновяването на преговорите в Женева на 23-ти февруари. Това заяви ръководителят на сирийската национална коалиция Анас Ал-Абдах на конференцията по въпроси на сигурността в Мюнхен. По време на разискванията за бъдещето на Сирия представителят на САЩ Брет МакГърк призна, че Белият дом все още обмисля своята позиция за Сирия.

Специалният пратеник на ООН за Сирия, Стефан де Мистура, постави ангажимента на новия американски президент Доналд Тръмп в сирийския конфликт под въпрос. Къде са САЩ в цялата история? Не мога да ви кажа, защото не знам!, заяви Де Мистура, цитиран от агенция Франс прес. Той добави, че новата администрация на САЩ се опитва все още да определи приоритетите си по въпроса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна