Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Русия си поделят повече от половината от световния оръжеен пазар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ и Русия си поделят повече от половината от световния оръжеен пазар през последните пет години, сочат данните от доклад на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм – СИПРИ. Търговията с оръжие през тези години е достигнала най-големия си обем след Студената война, сочи документът, цитиран от ДПА.

Съединените щати продължават да са водещ световен износител на оръжие с една трета от продажбите, реализирани в 100 страни. Най-големите купувачи са Обединените арабски емирства, Турция и Саудитска Арабия. Рияд е вторият най-голям световен вносител, увеличавайки почти тройно вноса си спрямо периода 2007-2011 г. Сред най-доходоносните артикули на американския износ са самолети и системите за противоракетна отбрана.    

Русия се нарежда на втора позиция с дял от 23 процента и продажби на оръжие в 50 страни. Основните купувачи на руско оръжия са Индия, Виетнам, Китай и Алжир. Трети в класацията е Китай с малко над 6% от общия оръжеен износ. Следват го Франция, Германия и Великобритания.

Чувствително се е увеличил вносът на оръжие в Азия, особено в Индия и в Близкия rзток, където търсенето е нараснало двойно, сочат още данните от доклада на СИПРИ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени