Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс е на първото си официално посещение в Брюксел

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс бе посрещнат от белгийския премиер Шарл Мишел
Снимка: EPA/BGNES / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс, който е на първото си официално посещение в Брюксел, ще се срещне днес с лидерите на европейските институции. Това е вторият висш представител на администрацията на Тръмп, който посещава столицата на ЕС. 

При пристигането си снощи в Брюксел, вицепрезидентът Майк Пенс бе посрещнат от белгийския премиер Шарл Мишел и заяви, че с нетърпение очаква разговорите с лидерите на Евросъюза:
Благодаря, че ме посрещате на това хубаво място. Нося поздрави от президента Доналд Тръмп и гореща признателност за дълготрайния ни съюз.

Вицепрезидентът на САЩ тази сутрин ще започне срещите си първо с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в ЕК ще бъде посрещнат от Жан-Клод Юнкер и върховния представител по външната политика Федерика Могерини, а следобед му предстои разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Белият дом дава много оскъдна информация за темите в дневния ред на разговорите между Пенс и неговите събеседници. Предполага се, че ще стане дума за изясняване на американската позиция по въпроси като подкрепата за сигурността на Европа, санкциите срещу Русия и ангажимента на Вашингтон към член 5 от договора на НАТО.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени