Eмисия новини
от 04.00 часа

България е поискала откриване на допълнителни избирателни секции в 17 от градовете в Германия

| обновено на 20.02.17 в 10:28
Снимка: БГНЕС

Българското посолство в Берлин е поискало от германските власти да разрешат откриване на избирателни секции в 17 града, в допълнение към секциите в дипломатическите и консулски представителства на страната ни във федералната република. Това се казва в писмен отговор на Министерството на външните работи на въпрос от страна на програма "Хоризонт" за организиране на парламентарните избори зад граница. 

Все още не е получен отговор от германска страна дали освен посолството в Берлин, в двете консулства в Мюнхен и Франкфурт и в почетните консулства в още пет германски града, българите, живеещи във Федералната република, ще могат да гласуват и в други населени места в страната. 

Временните обществени съвети на българите в чужбина предлагат това да са градовете Аахен, Бремен, Валдорф, Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Касел, Констанц, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург, Фрайбург, Хановер, Хам и Лайпциг. Заради разрешителния режим на разкриване на секции в Германия на последните избори – на шести ноември миналата година – секции бяха разкрити само в посолството в Берлин и консулските служби и това доведе до образуване на огромни опашки от чакащи да гласуват.
Още от