Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жо-Вилфрид Цонга спечели титлата в Ротердам

Жо-Вилфрид Цонга
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Французинът Жо-Вилфрид Цонга спечели турнира по тенис в холандския град Ротердам с награден фонд 1,85 милиона евро. Поставеният под номер 6 Цонга победи на финала третия в схемата Давид Гофен (Белгия) с 4:6, 6:4, 6:1 и заслужи първи трофей от 17 месеца. Гофен стартира по-добре мача и поведе с 4:1 по пътя си към успеха в първия сет. Втората част вървеше равностойно, но в драматичен десети гейм 31-годишният французин успа да пробие, за да изравни резултата.

Цонга продължи серията си на седем поредни гейма и дръпна с 5:0 в третия сет, което се оказа решаващо и той си осигури 13-а титла в кариерата си след около два часа на корта. Гофен загуби втори пореден финал след поражението от Григор Димитров в мача за трофея в София миналата неделя с 5:7, 4:6.

С достигането си до финала той си осигури изкачване до десетото място в световната ранглиста, с което стана първият белгиец в историята в топ 10 на класацията на АТП. Гофен все още търси третата си титла, като за последно триумфира в Метц през септември 2014 година.

Цонга пък ще прогресира до 11-ото място в света и ще измести с една позиция до 13-ата най-добрия български тенисист Григор Димитров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени