Фондация "Българска памет" навършва 10 години

Снимка: БГНЕС

Фондация "Българска памет" навършва 10 години. Последните инициативи, които тя подкрепя, са свързани с изследвания за Левски и Априлското въстание. В предаването "Хорозонт до обед" нейният основател и член на Обществения съвет на БНР д-р Милен Врабевски обясни:  

Всяка година има по нещо интересно, с което да изненадаме нашите многобройни почитатели. За щастие имаме едно ядро съидейници, които много вярно с нас отстояват принципите на добавена стойност към обществения растеж и смятаме, че, като една цивилизована държава, ние не трябва да стоим по-долу от останалите европейски държави.

За Левски имаме годишнина. Това е и година на Левски практически заради кръглата година от рождението му. Заедно с професорите Пламен Павлов и Пламен Митев правим книга за Апостола и за Априлското въстание с неиздавани факти и моменти от историята. Има много интересни материали, които хвърлят нова светлина върху живота на Апостола и епохалните събития около Априлското въстание.

На въпроса дали такива изследвания са работа на държавата, Врабевски каза:

И ние сме държавата и не можем да я оставим, когато има слаби места в развитието ѝ, практически не можем да седим и просто да чакаме и да се оплакваме, това не е характерно за цивилизованите нации. Всеки трябва да даде максимума от себе си, да има своя макар и скромен принос, дори понякога с доброжелателност, добра дума, благословия или с умението да изслушаш, или да допринесеш с приятелски жест, или да направиш нещо елементарно – като да изчистиш пред двора си, да си поправиш някоя плочка, вместо да чакаш общината, или да направиш какъвто и да е жест, свързан с позитивното, градивното, конструктивното, това е участието в обществения растеж.

Разговора на Ирина Недева с Милен Врабевски можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Почина репортерът от БНТ Цветелина Атанасова

Почина репортерът от БНТ Цветелина Атанасова, съобщиха от медията. Тя е посветила повече от 25 години на БНТ. Тя се гмуркаше в морето и изкачваше планини, като даваше личен пример за опазването им. Смелостта и любопитството на Цвети Атанасова я отведоха и на Антарктида. Ще я запомним с нейната деликатност, всеотдайност и приключенски дух", написаха..

публикувано на 21.05.18 в 15:54

Взрив в Баку, двама души са загинали

Двама души са загинали при взрив в столицата на Азербайджан Баку. Взривът е станал в кафене, намиращо се в близост до търговски център „Елит“ в Бингадински район. Други двама души са ранени и са откарани в болница. Причините за взрива засега са неизвестни. На място са медицински и следователски екипи.

публикувано на 21.05.18 в 15:51

Зъбите на Хитлер потвърждават официалната версия за смъртта му

Фрагменти от зъбите на Адолф Хитлер, които се съхраняват в руската Федерална служба за сигурност, са били изследвани от френски учени през 2017 година, съобщава Newsfrol, позовавайки се на публикация в European Journal of Internal Medicine. Ръководителят на екипа Филип Шарлие е потвърдил, че зъбите действително са на Хитлер. Според учените..

публикувано на 21.05.18 в 15:20
Арх. Здравко Здравков

Общината иска обявяване за нищожно на съдебното решение за строеж на небостъргач в кв. "Стрелбище"

Столичната община иска преразглеждане и обявяване за нищожно на съдебното решение за строеж на небостъргач в кв. "Стрелбище". Това заяви архитект Здравко Здравков, срещу когото е образувано наказателно производство заради отказа му да позволи строежа на ъгъла на булевардите "Иван Гешов" и "България". "Вече два пъти бях глобен. Един път с 1000 и..

публикувано на 21.05.18 в 15:09

Полезните свойства на тютюна

Изследователи са получили изображение, показващо атомната структура на тютюна, пише bash.news. Изследователите са открили, че пептидът NaD1, съдържащ се в тютюна, разрушава горния слой клетки на гъбата Candida albicans, която е причина за опасни заболявания. Учените се надяват, че тяхната работа ще им помогне да създадат медикаменти от ново..

публикувано на 21.05.18 в 15:08
Мая Манолова

Манолова сезира Антимонополната комисия за евентуални картелни споразумения при изкупуването на розовия цвят

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Антимонополната комисия за евентуални картелни споразумения при изкупуването на розовия цвят от тазгодишната реколта. Тя се срещна с розопроизводители в масивите край Сопот, които заявиха, че и днес по-голяма част от суровината не се изкупува, а цената за килограм от 1.80- 2 лева не ги удовлетворява.  Манолова..

публикувано на 21.05.18 в 14:51
МКС

NASA ще изстуди МКС до 10 милиарда пъти под абсолютната нула

NASA е изпратила на Международната космическа станция оборудване за екстремално охлаждане на материята, съобщава Science Alert. Проектът Cold Atom Laboratory ще се опита да постигне температура, която е 10 милиарда пъти по-ниска от тази във вакуума. Целта е да бъде получен т.нар. "кондензат „Бозе-Айнщайн“ – голям брой атоми, които проявяват..

публикувано на 21.05.18 в 14:43