Фондация "Българска памет" навършва 10 години

БГНЕС

Фондация "Българска памет" навършва 10 години. Последните инициативи, които тя подкрепя, са свързани с изследвания за Левски и Априлското въстание. В предаването "Хорозонт до обед" нейният основател и член на Обществения съвет на БНР д-р Милен Врабевски обясни:  

Всяка година има по нещо интересно, с което да изненадаме нашите многобройни почитатели. За щастие имаме едно ядро съидейници, които много вярно с нас отстояват принципите на добавена стойност към обществения растеж и смятаме, че, като една цивилизована държава, ние не трябва да стоим по-долу от останалите европейски държави.

За Левски имаме годишнина. Това е и година на Левски практически заради кръглата година от рождението му. Заедно с професорите Пламен Павлов и Пламен Митев правим книга за Апостола и за Априлското въстание с неиздавани факти и моменти от историята. Има много интересни материали, които хвърлят нова светлина върху живота на Апостола и епохалните събития около Априлското въстание.

На въпроса дали такива изследвания са работа на държавата, Врабевски каза:

И ние сме държавата и не можем да я оставим, когато има слаби места в развитието ѝ, практически не можем да седим и просто да чакаме и да се оплакваме, това не е характерно за цивилизованите нации. Всеки трябва да даде максимума от себе си, да има своя макар и скромен принос, дори понякога с доброжелателност, добра дума, благословия или с умението да изслушаш, или да допринесеш с приятелски жест, или да направиш нещо елементарно – като да изчистиш пред двора си, да си поправиш някоя плочка, вместо да чакаш общината, или да направиш какъвто и да е жест, свързан с позитивното, градивното, конструктивното, това е участието в обществения растеж.

Разговора на Ирина Недева с Милен Врабевски можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

В софийското село Лозен се проведе протест срещу незаконната сеч

Няколкостотин души протестираха в село Лозен край София с искане за 10-годишна забрана на сечта в Лозенската планина. Те изразиха възмущението си, че се съсипва туризма в района. С множеството си екопътеки, параклиси и зони за отдих планината е много по-ценна като туристическа дестинация, отколкото като източник на дървен материал ,..

публикувано на 21.10.17 в 14:42

Здравко Попов: Правото на самоопределение и това на териториалната цялост все повече са в конфликт

В последните години правото на самоопределение и принципът на териториалната цялост все повече се намират в конфликт, отколкото в хармония. И двата принципа са свързани с модерната система на международните отношения и са били много пряко свързани с това, което се нарича модерна демокрация в международния свят. Това каза за предаването..

публикувано на 21.10.17 в 13:51

Полицията е задържала заподозрян за нападенията от тази сутрин в центъра на Мюнхен

Полицията е задържала заподозрян за нападенията от тази сутрин в центъра на Мюнхен, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Билд". При атаките бяха ранени леко петима души. Мотивите на нападателя засега са неизвестни. По-рано п олицията в Мюнхен призова хората да избягват централния площад "Розенхаймер Плац". Жителите на околните сгради трябва да..

обновено на 21.10.17 в 13:51

В София беше отслужена панихида в памет на загиналите войници в мирно време

Панихида в памет на загиналите войници в мирно време беше отслужена при мемориалната им плоча в София. Близките на войниците, загубили живота си в служба на Родината, макар и не на война, изразиха удовлетворение, че те не са забравени.  Юлия Симова , председател на Инициативния комитет благодари на президента Румен Радев за възстановената..

обновено на 21.10.17 в 13:30

Комитетът на регионите пита онлайн гражданите по места как си представят бъдещето на Европа

Eвропейският комитет на регионите разработва инициативата „Размисъл за Европа“, която предвижда да бъде чуто мнението на гражданите за това как те си представят бъдещето на Европа. Данните от проучването ще бъдат използвани за изготвянето  през 2018 година на местна перспектива. Година по-късно ще се състои и срещата на регионалните лидери...

публикувано на 21.10.17 в 12:11

Мотошествие и протести затрудняват движението в София

Мотошествие и протести затрудняват движението в София. Около 1000 мотористи се включиха в официалното закриване на мотосезона в София. Сборният пункт беше площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски", а крайната точка - зала "Арена Армеец". Тази година мотото на сезона бе „НЕ на агресията на пътя“.  По рано началникът на столичния КАТ Тенчо Тенев..

обновено на 21.10.17 в 12:09

Движението в центъра на София се променя заради футболната среща между "Левски" и ЦСКА

Движението в центъра на София се променя заради футболната среща между "Левски" и ЦСКА на Националния  стадион "Васил Левски".   Забранява се паркирането на автомобили от 8 до 18 ч. на моста пред Националния стадион и на ул. "Ген. Гурко" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Васил Левски".  От 14.30 ч. до приключване на футболната среща..

публикувано на 21.10.17 в 11:27