Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои обществено обсъждане на Стратегията за развитие на научните изследвания

Стратегията е условие за оперативните програми за наука, подчерта министър Денков

Снимка: БГНЕС

Ако страната ни не е готова със Стратегията за развитие на научните изследвания, Европейската комисия е задължена да спре двете оперативни програми. Това са Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и Програмата за иновации и конкурентоспособност в частта за наука и иновации. 
В средата на март стратегията ще бъде представена за обществено обсъждане, каза пред учени от БАН министърът на образованието проф. Николай Денков:
Основното предварително условие е завършена, изпълнена със съдържание иновационна стратегия за интелигентен растеж. Тази стратегия обаче включва няколко компонента, които са свързани с науката и тя не може да бъде завършена, не може да бъде приета от Европейската комисия, ако ние не сме запълнили тези елементи, свързани с науката – съвременна стратегия за развитие на научните изследвания, анализ на наличната научна апаратура в страната и в резултат – дефиниране на така наречената "Национална пътна карта за научна инфраструктура", която да показва кои са ключовите мащабни инфраструктурни научни проекти, които България иска да изпълнява, и също така, откъде се очаква тяхното финансиране.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна