Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Пенс потвърди ангажимента на САЩ за партньорство в сферите на сигурността и търговията с ЕС

Американският президент Доналд Тръмп е силно ангажиран да работи с Европейския съюз за постигане на общите цели за мир и просперитет, заяви в понеделник вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

Привилегия е за мен да изразя от името на президента Тръмп силната ангажираност на САЩ да продължи сътрудничеството и партньорство си с Европейския съюз, се посочва в изявлението на Пенс, направено по време на негова среща в Брюксел с председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Каквото и да са нашите различия, нашите два континента споделят едно и също наследство, едни и същи ценности и най-вече едни и същи цели за насърчаване на мира и просперитета чрез свободата, демокрацията и върховенството на закона. Ние ще останем ангажирани с тези цели, заяви американският вицепрезидент.

Майк Пенс увери ЕС, че администрацията на Тръмп ще развива сътрудничеството си със съюза в областта на търговията и сигурността и ще продължава да го подкрепя като свой важен партньор. Чрез това си изявление, вицепрезидентът на САЩ изглежда се стреми да успокои европейските лидери, които са загрижени относно посоката, която ще поеме Вашингтон в рамките на новата управленска администрация.

Той също така обеща засилено сътрудничество с Европа срещу тероризма и по важни икономически въпроси.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се съгласил с него относно необходимостта от запазване на тясното сътрудничество между Съединените щати и Европа, включително и по въпросите за подкрепата на Вашингтон за НАТО и за Обединена Европа. Според него, американският вицепрезидент е дал положителни отговори от името на Тръмп на три важни въпроса: за сегашната система на международно право, за НАТО и относно идеята за Обединена Европа. Туск добави, че е окуражен от ясните уверения на Пенс, че САЩ подкрепя запазване на Европейския съюз след "Брекзит"

След тези положителни декларации, европейците и американците трябва просто да изпълняват това, което декларират, каза Туск след срещата си с Майк Пенс в Брюксел.

При днешната си визита в Брюксел, Майк Пенс се срещна и с председателят на ЕК - Жан-Клод Юнкер, както и с върховният представител за външната политика на ЕС - Федерика Могерини. По-късно американският вицепрезидент ще трябва да разговаря и с ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, преди да отлети за дома.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени