Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 100 000 души в Южен Судан са заплашени от гладна смърт

ЕК отпуска 82 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Южен Судан

| обновено на 21.02.17 в 18:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че отпуска 82 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Южен Судан, където половината население е заплашено от гладна смърт.

Комисията отчита, че близо 5 милиона души в страната имат нужда от спешна помощ, за да оцелеят. Европейската комисия определя обстановката в Южен Судан като трагедия, призовава враждуващите страни да прекратят сраженията и да осигурят пълен достъп на хуманитарните работници.


По-рано три агенции на ООН обявиха, че около 100 000 души са заплашени от гладна смърт в части от раздирания от насилие Южен Судан, съобщи ДПА.

Масовият глад засяга в момента северната и централната част на страната. Обявяването на масов глад означава, че хора вече са започнали да умират от глад, съобщиха от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, Световната програма на ООН по прехраната и Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Още 1 милион са на ръба на масов глад в други части на страната, където селското стопанство е в упадък, откакто през декември 2013 г. избухна военният конфликт между президента Салва Киир и неговия бивш заместник Риек Мачар.

Общо 4,9 милиона души, над 40 процента от населението на Южен Судан, имат спешна нужда от помощ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна