Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за социална интеграция с мониторинг на изборния процес и изборното законодателство

Снимка: БГНЕС

ЦИК и СЕМ подписват днес споразумение, което има за цел да определи принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за провеждане на изборите за народни представители.

Същевременно Институтът за социална интеграция ще обяви готовността си за седми пореден път да направи мониторинг на предизборния и изборния процес в България.

Катя Колева, председател на УС на Института за социална интеграция, поясни в предаването "Преди всички", че първоначално се излиза с анализ на законодателната рамка, в която се провеждат изборите. Колева каза, че в края на месеца този анализ ще бъде качен на сайта на Института за социална интеграция:

Ние подготвяме целия този мониторинг традиционно с нашите партньори от Брюксел – това е Фондацията за европейски прогресивни изследвания. Това, върху което екипът работи, е анализът на средата, като индикациите тази година са, че ние нямаме някакви нови разпоредби в Изборния кодекс, но съществуват редица интересни акценти като акцента върху задължителното гласуване, върху квадратчето "Не подкрепям никого".

Що се отнася до медийния мониторинг – той е традиционно в две части, каза Колева и поясни:

В едната си част той е чисто количествен. Тогава наблюдаваме около 20 медии в страната как отразяват самите политически партии и основни политици, които говорят – колко пъти са излезли в медия, колко пъти са отразени, има ли отразяване с предпочитания към определени политически сили от определени медии. Освен това има и един сравнителен анализ, който правим – той е анализ на посланията на политическите партии. Разработена е онлайн платформа, която е достъпна през сайта на нашия институт. В нея излизат едни балончета, по които можете да се ориентирате какво точно е казано, какво има заложено в предизборната платформа на една партия и да се направи справка с точния цитат на този, който е направил това предизборно послание.

Интервюто на Веселина Миланова с Катя Колева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна