Вредното въздействие на рекламите на тютюневи изделия върху подрастващите

Снимка: Радио Шумен

Въпреки действащите законови ограничения за реклама на тютюневи изделия в медиите проблемът с вредното въздействие на рекламата им продължава да стои на дневен ред. Това каза председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова:

Факт е, че тази външна реклама, която е достъпна за всеки един човек и за всяко едно дете, тя въздейства на нашата психика съзнателно или подсъзнателно. Нашата цел е във всяко едно видимо пространство тези реклами да изчезнат.

Според световни изследвания деца, които имат пред очите си реклами на тютюневи изделия, на възраст до 13 години, със 7% повече при тях се наблюдава пропушване в тази възраст:

Едно глобално проучване на тютюнопушенето сред учениците, направено през 2015 година, показва, че над 10% от учениците между 13 и 15 години в България редовно употребяват цигари и това до голяма степен се стимулира от виждането им. Изследвания, направени в Австралия и Канада, показват, че с 40% по-малко, особено млади хора, пристъпват към тютюнопушене, след като рекламите изчезнат.

Д-р Гешанова каза още, че трябва да се въведат някои законови промени, както и ограничаване на спонсорството от страна на тютюневата индустрия.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


print Отпечатай
Още от категорията

Разбиха "концлагер" за кучета край Варна

Варненските криминалисти разследват данни за европейски канал за трафик на животни, след като беше разбит нелегален кучкарник в село Звездица.  Собственикът Веселин Лефтеров е задържан за 24 часа, съобщи окръжният прокурор на Варна. Срещу Лефтеров е повдигнато обвинение за неплащане на данъци в особено големи размери и подаване на фалшиви документи.  В..

обновено на 25.05.17 в 15:23
Най-старият надпис на кирилица от 921 година, който се намира в скален манастир до село Крепча в област Търговище

Донка Йотова: Няма литература, описваща целия свещен път на буквите

Много често се правят грешки между глаголицата и кирилицата, за глаголица не се споменава, защото тя е сложна по своя строеж, а това е началото, с което тръгва Св. Кирил Философ. Ние разполагаме с две азбуки – глаголическата и кирилската. Това каза за предаването "12+3" журналистът Донка Йотова в един разговор за буквите и техния път. Самият Кирил..

публикувано на 25.05.17 в 15:13

Жена пострада тежко при пропадане на тераса на жилищна сграда в София

43-годишна жена е в тежко състояние, след като е паднала, по първоначални данни, при срутване на част от тераса на жилищна сграда в София. Пострадалата е транспортирана с линейка в болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ. Сигналът на тел. 112 е подаден от съпруга и майката на жената, които са се намирали в къщата. На мястото са изпратени и екипи на полицията...

обновено на 25.05.17 в 15:10

Шефът на Онкологията в София е обвинен в безстопанственост

Звеното „Антикорупция” повдигна обвинения в безстопанственост на шефа на столичната Онкология д-р Валентин Ангелов . Според прокуратурата на лечебното заведение са нанесени щети за близо 2 милиона лева. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова , която е и ръководител на специализираното звено "Антикорупция", не изключи, заради..

обновено на 25.05.17 в 15:07

Над 600 хиляди активни българи с проблемна щитовидна жлеза

Над 600 000 са българите в активна възраст, които имат нарушена функция на щитовидната жлеза. Най-лошото е, че около 65 % от лицата, които имат тези заболявания, не знаят и не се лекуват, заяви проф. Ана-Мария Борисова - председател на Българското дружество по ендокринология: Американците казват - 60% от хипотиреоидизма не е диагностициран...

публикувано на 25.05.17 в 14:51
Ехографски скрининг на щитовидна жлеза

Световен ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза

Днес е Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза. Според световните данни от заболявания на щитовидната жлеза в света са засегнати над 1,5 милиарда души, сред които над 1 милион българи. Според специалистите изявени форми на заболяването са само 20% от случаите. По-голямата част са без изявена симптоматика, но при тях болестта..

обновено на 25.05.17 в 14:42
3D визуализация на

Студио за компютърни игри разработва проект за триизмерна визуализация на крепостта "Царевец”

Седем българи се заеха да отговорят на въпросите как е изглеждал Царевец в различните сезони по време на Второто българско царство, как е звучал камбанният звън в края на литургията, как са живели болярите. Студио за компютърни игри във Велико Търново разработва проект за триизмерна визуализация на крепостта "Царевец” и търси финансиране за..

публикувано на 25.05.17 в 14:04