Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов не изключи възможността за проверка на съдебния състав, който пусна от ареста Ценко Чоков

| обновено на 21.02.17 в 15:33
Лозан Панов
Снимка: БГНЕС
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не изключи възможността да бъде направена проверка за това как е бил определен съдебният състав, който пусна от ареста кмета на Галиче. Промяната на мярката за неотклонение на Ценко Чоков беше обсъждана на миналото заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във връзка с избора на председател на Специализирания апелативен съд. Чоков излезе изненадващо от ареста миналия понеделник.

На Даниела Росенова, гледала мярката за неотклонение на Чоков, се наложи на няколко пъти да обяснява дали съдебният състав е бил определен със системата за случайно разпределение на делата. Росенова беше многократно питана как се оказала в съдебния състав, след като, когато той е бил определян, е била в отпуск, тоест е била изключена от системата за случайно разпределение. Тя отклони въпросите с аргумента, че става дума за висящ казус.

Днес Панов обясни, че вече проучва случая, че е говорил с Росенова и ще говори и с останалите съдии от Специализирания апелативен съд:

Когато съм готов с една обективна преценка за това необходима ли е такава проверка, ще бъдете уведомени, каза той и коментира призива на Сотир Цацаров за проверка, ако прецени:

Бих повярвал в институционалната загриженост на главния прокурор, ако не бях научил за писмото, което той е подготвил, от някои медии още преди то да е постъпило във Върховен касационен съд.

Лозан Панов коментира и притесненията на жителите на село Галиче от пускането на свобода на кмета Чоков. Той посочи факта, че прокуратурата е започнала разследване едва миналия май, въпреки че сигналите срещу Чоков са от години:

Винаги поставяме тезата на плоскостта колко обвинения има едно лице. Някой би казал - защо не и едно обвинение, но да свърши по някакъв начин с окончателен съдебен акт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна