Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това е положението!

Снимка: БГНЕС
Много се говореше, напоследък тази тема я позабравихме, но много се говореше за Европа на две скорости. Сега пък се появи темата, нека да го кажем така – Европа на две софри.
Имам предвид това, че унгарската агенция за безопасност на храните неотдавна е установила разлика в качеството на хранителни продукти от една и съща марка, продавани от международни вериги в Унгария и в Австрия. Досещате се, че това, което се продава на маджарите е по-калпаво от това, което се продава на австрийците. Примерно течният шоколад в унгарския магазин не е толкова сладък, колкото в австрийския и други такива.
Словаците – и те са забелязали разлики. Една и съща стока от една и съща марка, обаче в Словакия вкусът и качеството й – едни, а в Германия – други!
Още през 2011 година словаците направиха анализ и  установиха, че има разлика между Изтока и Запада в качеството на кафето, шоколада, безалкохолните напитки и в ред други стоки. В този анализ тогава бе включена и България. Тоест и при нас, кафето, шоколада и така нататък не са точно такива, каквито трябва да бъдат.
По повод на този анализ тогава от Европейската комисия заявиха, че няма място за обвинения, тъй като мултинационалните компании са свободни да адаптират продукция за различните пазари. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени