Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Русинов: Развитието на изкуствения интелект няма да изправи роботите срещу хората

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тази седмица предаването „Радиоприемница“ е посветено на модерните технологии, които вече много осезаемо присъстват в нашето ежедневие и голяма част от живота ни е свързан с технологично организиране на деня. Днес акцентът ни е върху самото проектиране на тези технологии и мисленето, което стои зад такива идеи.

Роботиката вече един път е взела работата на хората по време на Индустриалната революция, но в същото време това е произвело и нови длъжности.

В момента това отиване към роботиката се случва и сме част от него искаме или не, така че по-добре да участваме в процеса, смята Веселин Русинов – преподавател по роботика в Роботика.бг.

За момента изкуственият интелект се развива в такава посока, че много трудно би могло да се случи роботите да ни нападнат и да се обърнат срещу нас. Всеки робот, който се прави, се създава така, че да може да изпълнява едно или две действия. Всяко следващо действие, което трябва да се добави, е много сложна задача.

За момента роботите изземат работата на касиери, има и хотели, които предлагат хората да се регистрират при робот. Така обаче се създава работа на хора, които трябва да следят дали всичко се случва както трябва и да програмират тези роботи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна