Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Амнести интернешънъл“ посочи Тръмп сред лидерите, чиито слова пораждат омраза и страхове

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ обяви в годишния си доклад, че лидери по целия свят разпространяват слова, които насаждат омраза, пораждат страхове и диаболизират определени групи хора. Сред въпросните лидери организацията посочва американския президент Доналд Тръмп, и колегите му от Унгария, Турция и Филипините - Виктор Орбан, Реджеп Ердоган и  Родриго Дутерте .

Основното послание доклада ни е, че през 2016-та сме свидетели на шокиращ възход на политиката, насаждаща омраза и страх. Политиците по целия свят разделят обществеността, поляризират я, жертвайки малцинствата, мигрантите, бежанците. Последствията от това са пълен срив на човешките права, каза генералният секретар на „Амнести“ Салил Шети.

Според „Амнести“ използването на "токсична" реторика е направила света по-опасно и "по-мрачно" място, а първите, които попадат на прицел, са бежанците.

Стигнахме до момента, в който човешките права се принасят в жертва на олтара на политиката. И в крайна сметка лидерите и правителствата ни разочароват. За щастие обаче хората се надигат, видяхме го в Съединените щати след избирането на Тръмп, виждаме го и в Западна Африка и други части на света.

Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е критикувано като "незаконно и безотговорно". Правозащитниците твърдят, че 2016-та е била годината, в която упреците и омразата на принципа "ние срещу тях" са придобили популярност до ниво, невиждано от времето на Адолф Хитлер. Това подчерта директорът за Европа на правозащитната организация Джон Далхусейн:

Европа вече е континент, който все повече се обръща срещу себе си, продължава да се концентрира и вманиачава в собствените си проблеми. Дори и в контекста на вътрешната си политика, човешките права са неудобство, пречка към запазването на националната идентичност, към осигуряване на безопасността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени