Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За децата тази събота и неделя

Благуните "излизат" от телевизионния екран

| обновено на 23.02.17 в 10:23
Наличието на българска детска поредица, която се излъчва за "Лека нощ, деца" си е в категорията на добрите новини. Когато тя е и хубава, и интересна, и се опитва (ненатрапчиво) да кара децата да мислят, и да осмислят случващото се пред тях и да разбират сами кое е добро и кое лошо, тогава новината е още по-хубава.
За една такава поредица, куклена при това, разговаряме с режисьора Илиян Илиев - за създаването на "Благуните", от времето, когато неговите деца са били на "точната възраст" за да "тестват" всяка идея; за трудностите при създаването на такава продукция, в което хората са вътре в куклите (маскот се наричат те), благодарение на което пък магията е по-голяма.
Интересен разказвач е Илиян Илиев - чуйте и ще разберете повече за екипа, за актьорите, за музикантите (и в двете категории, между другото, е Димо от PIF), за десетките хиляди гледания в YouTube, за запитванията от родители и за момента, в който решават да направят Благуните наживо.
Това ще се случи за първи път тази събота и неделя (на 25 и 26 февруари) в театър "Театро" от 11 часа.
Между другото, телевизионната поредица "Благуните" е била представяна на кинопазара в Кан и там се очаква продължение. Важното е, че колкото и скъп и сложен за осъществяване да е даден проект за осъществяване, има един магичен момент, в който реакциите на децата показват, че си успял. И пожелаваме това да се случи на екипа на Благуните през този уикенд по време на спектакъла "Още един прекрасен ден".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени