Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само една фирма подаде документи за доставка на машини за гласуване

| обновено на 22.02.17 в 20:57
Снимка: Радио Видин

Единствената фирма, която подаде документи за доставка на машини за гласуване на изборите на 26 март, е търговското дружество "Лирекс БГ". Това стана ясно минути преди да изтече крайният срок за приемане на офертите. Комисия в ЦИК ще ги разгледа и ще обяви дали параметрите отговарят на посочените изисквания.  Фирмата, която има офиси и в съседни на България страни, е същата, която осигури машините за експерименталното гласуване през 2009 г. Управителят ѝ Манол Илиев коментира:

За такава поръчка от около близо 13 хиляди машини, подобно количество може да бъде произведено в рамките на една седмица. Но необходимите за това компоненти и доставката им, е свързано със срок от порядъка на един месец, а понякога и повече. Рискове има.

Максималната сума, която ЦИК определи за тази поръчка е 15 милиона лева без ДДС.

В очакване на проверката премиерът Огнян Герджиков коментира с умерен оптимизъм единствения кандидат за доставка на машини за гласуване:

Хубаво е, че все пак има кандидат. Обаче дали ще завърши с успех тази обществена поръчка, аз не мога да гадая. Много ми се иска да е успешна, защото това е едно от нещата, които наистина ме безпокоят и не само мен. Не е изключено изборите да отидат в Конституционния съд. Все още не е изключено.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна