Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Николов представя "Българската дилема" в Пловдив

| обновено на 23.02.17 в 09:06

Премиера на книгата „Българската дилема“ от Тони Николов ще се състои в книжарница „Хермес“ Централ. 

Книгата е с подзаглавие „Записки по нашето двумислие и включва текстове на автора  от Портал „Култура“.  В книгата те са в главите: “Политическа скотомия“, „Европа, година нула“ и „Исторически прочити“. В един от тях той сравнява формулата на „българската дилема“ от времето на княз Батенберг до днес като една и съща. След „Пропуканата България“ това е втората книга на Тони Николов – философ, преводач, университетски преподавател и Кавалер на Ордена за заслуги на Република Франция. (18 ч.)

...Идва миг, когато безвремието за един народ свършва, той е принуден да си поеме дъх и да отвори широко очи. Картината, разкрила се пред взора му, може и да е съкрушителна. И все пак трябва да се започне отнякъде. Един народ, две или повече Българии.

Тони Николов е философ и журналист. Главен редактор е на Портал „Култура“. Завършил е НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M.) в Лувен. От 2005-а до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал (RFI) – България. Преподавател в СУ  „Св. Климент Охридски“. 

Преводач е на книги на Ж.-П. Сартър, Р. Жирар, Ж. Грийн и др.  Кавалер на Ордена за заслуги на Република Франция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени