Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма”: Борис Христов и песните на Мусоргски

Снимка: архив

Творчеството на Мусоргски е един от бляновете на царя на басите. За неговото реализиране той пише: Безмерната ми любов към гения на Мусоргски ме накара да прегърна певческото изкуство, променяйки хода на моя живот, който бе навлязъл в юридическа кариера.
В албума от 4 плочи с песни на Мусоргски, който Борис Христов реализира през 1953-59 г., песните са подредени по хронология. В същото време той пише в книжното тяло към албума, че е неточно животът на Мусоргски да се разделя на периоди на напредък и упадък, защото още от първия момент на неговото творчество поддържа високо равнище. Всички песни носят белега на оригинална творческа мисъл, без придържане към традиционната песенна форма, сякаш продиктувани от свободата на руския фолклор - идеал на Могъщата петорка.
В предаването звучат песни, които разгръщат волността, хумора, широкото дихание на фолклора; песни, продиктувани от конкретни събития - знайно е, че голяма част от опусите на Мусоргски са свързани със събития, преживявания, впечатления - такива са гениално изпълнените от Борис Христов песни от цикъла Детската стая.
Атанас Божков в книгата си за великия бас отбелязва неговия усет за колорит, за гласа му, който има ясни, чисто звучащи цветни стойности.   
Песни от Мусоргски, изпълнени от Борис Христов, на пианото - Александър Лабински.

6 март, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени