Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българките започнаха с победи на турнира по бокс "Странджа"

Златислава Чуканова стартира с победа на "Странджа"
Снимка: БГНЕС

Три победи от три мача извоюваха първите български участнички в 68-мото издание на международния боксов турнир "Странджа" в зала "София".  И трите ни представителки при най-леките (до 51 кг) – Венелина Поптолева, Златислава Чуканова и Габриела Димитрова, взеха своите мачове от първия кръг на надпреварата.  

Световната шампионка за девойки от „Албена 2013“ Поптолева отказа чешката си съперничка Яна Прокесова. Младата пловдивчанка разби носа на опонентката си още в първия рунд, той не спря да кърви и съдията се видя принуден да прекрати срещата в третия. Венелина очевидно бе по-добрата на ринга, като вкара няколко сериозни серии от удари в тялото и главата на по-дребната от нея Прокесова.

Изключително зрелищен мач изнесе носителката на купа "Балкан" Златислава Чуканова. Сингапурката Лиона едва се държеше на краката си от получените от българката удари. Чуканова не спря да атакува по време на целия мач и в крайна сметка съдиите нямаше какво друго да отсъдят, освен единодушното 5:0 за Чуканова.

Най-опитната от трите – Габриела Димитрова, също спечели мача си с 5:0 срещу гъркинята Екатерина Койцогеоргопо и на 1/4 финалите ще играе с бронзовата медалистка от световното през 2014 г. Чутаман Раксат (Тайланд), която победи рускинята Галиева с неединодушно решение на съдиите.

В спора за медалите Поптолева среща Роберта Мостарда (Италия), която единствена не игра в първия кръг, а Чуканова излиза срещу индийката Дуати Ванлал.  

При мъжете от тримата ни участници в следобедния сеанс единствено Елиан Димитров се поздрави с успех. В категория до 60 кг бронзовият медалист от Евро 2015 в Самоков не остави съмнение в превъзходството си над хърватина Марко Кеизонович и спечели с 5:0.

В същата категория Катин Асенов загуби с 0:5 от Вузал Вердиев от Азербайджан, въпреки че впечатлението на всички в българския щаб бе, че братът на Даниел Асенов - Тайсъна е взел мача си. Най-злощастно от всички обаче ринга напусна състезателят на столичния клуб "Сторм" Любен Тодоров. Той получи тежък десен прав с главата от Карен Тонаканян от Армения още в началото на срещата и изпадна в жесток нокаут. Наложи се Любен да бъде изнесен на носилка от залата и да получи необходимата медицинска помощ в болницата. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна