Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Стефанов: Политиците трябва да запълнят дупката, която изкопаха в доверието на хората

Снимка: Албена Иванова, Радио Варна

Крайно време е политиците да си отворят сърцата и когато обещават, да говорят реални и смислени неща. Това каза по повод започващата днес предизборна кампания политологът Любомир Стефанов. Според него българските политици са изгубили доверието на народа:

Те изгубиха кредита на доверие, защото за тях времето „утре“ стана една мъглявина. Както по комунизма „светлото бъдеще“, така и демокрацията оставя това разочарование в гражданите. Политиците сега имат задачата да запълнят дупката, която изкопаха в доверието.

Политическата култура на българите не еволюира, за разлика от гражданската ни култура, смята Стефанов:

Гражданската започна да еволюира, защото започнахме да си търсим правата по един или по друг начин – излизахме, протестирахме, но политическата ни култура някак остава в страни. Продължаваме като граждани да допускаме политиците да се държат безобразно и гледаме отстрани „сеир“, без да вземаме участие, защото така е по-евтино – българинът обича да гледа забавления на чужд гръб и в крайна сметка после това са т.нар. и не т.нар. по Конституция народни представители".

В звуковия файл можете да чуете интервю на Веселина Миланова с Любомир Стефанов и репортаж на Ива Антонова от село Големо Бабино на тема предизборна кампания, избирателен процес, купуване и продаване на гласове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна