Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Пресата в Германия обсъжда терористичната заплаха в страната след арести по подозрения за ислямистка дейност. Броят на ислямистите в страната, готови да извършат атентат, е нараснал до 1600 души, съобщава Frankfurter Allgemeine. Директорът на немските вътрешни служби Ханс-Георг Маасен посочи и особената опасност, произтичаща от хора с боен опит в Сирия.

Руски и украински парламентаристи са обсъдили конфликта в Донбас на заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа във Виена, пише Известия. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за преразглеждане на архитектурата на Европейския съюз. По думите му, да се върви по сегашния път е невъзможно и при ориентацията на Съюза трябва да се отчитат отношенията с Русия и Турция, информира Взгляд.

"По думите на американски официални лица, планът за разгром на "Ислямска държава", който в момента се разработва от президента Тръмп, може да доведе до съществени промени на наследената от Обама стратегия за Сирия", анализира Карън Де Йънг във Вашингтон поуст. Става дума за прекратяване на подкрепата за т. нар. "умерена опозиция" и за кюрдските сили.

Може да бъде преразгледана в по-благоприятна светлина и турските планове за щурм на Ракка и идеята за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, въпреки че те противоречат на моменти от американската стратегия.

Екип на британския Файненшъл таймс разглежда призивите на Русия към международната общност да бъдат предоставени средства за възстановяване на Сирия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна