Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максимален брой секции ще бъдат отворени във Великобритания за предстоящия парламентарен вот

| обновено на 24.02.17 в 10:18
Снимка: БУЛФОТО

В около половината избирателни секции във Великобритания вече са подадени достатъчно заявления за гласуване, съобщи за "Хоризонт" Виктор Кузманов от клуб "Милениум България". До края на февруари, когато изтича срокът за заявления, ще има достатъчно подадени, за да бъдат отворени максимално много секции. Въпреки това вероятно в изборния ден отново ще се образуват опашки, прогнозира той: 

Много е трудно да се намерят зали, в които да се гласува и да работят в тези часове. Трудно е да се намерят хора за тези секции, защото е доста неблагодарна работа. 

Сред българите във Великобритания все още има сериозни притеснения заради липсата на яснота около излизането на Острова от Европейския съюз. Засега университетите не са променили програмите си, защото от европейските студенти те печелят по 13 млрд. паунда годишно. Работещите във Великобритания българи обаче са притеснени, дори и да работят в големи международни компании, каза още Кузманов:

Тези, които работят в по-високите сектори, малко или много им е гарантирано това, тъй като е международна компания и могат да ги преместят в друг клон, който е европейски. Но все пак има тази възможност - да ги преместят в Англия и да прекратят техния договор. 

Кузманов е президент на инициативата CantaBulgarian, която помага на млади българи с безплатни менторски програми за кандидаствнане в престижни световни университети

Още можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна