Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Узунова е обвиняема за наводнението в с. Бисер

81 от проверените 4390 язовира в страната са в предаварийно състояние

| обновено на 24.02.17 в 20:05
Снимка: БГНЕС

Половината от язовирите в България са в неизправно състояние. Това показва проверка на Върховната административна прокуратура за състоянието на съоръженията от миналата година.

Пет години след наводнението в с. Бисер има привлечен обвиняем, обявиха от прокуратурата. Това е бившият областен управител Ирена Узунова, която е трябвало да се погрижи за съоръжението на язовирната стена, за която е имало и сигнал от Гражданска защита, тъй като по това време се е водил спор за собствеността на язовир "Иваново" между Община Харманли и Министерството на отбраната, а в такава ситуация областният управител има ангажимент да се грижи за съоръженията.

Според държавното обвинение Узунова е нарушила Закона за водите и при действащ спор за собсттеността на язовир "Иваново" не е положила действия за ремонта и поддръжката му, каза районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова

Госпожа Узунова в момента, в който е получила доклада от Областно управление на "Пожарна безопасност" и доклада на "Гражданска защита" към 10 ноември 2011 година, че този язовир е потенциално опасен и ако не бъде ремонтиран в спешен порядък, ще се стигне до наводнение, каквото е станало едва пет месеца по-късно, е следвало да вземе мерки, да се разработи активен план за действие, ако се случи наводнение, и второ - да се вземат ясни и категорични мерки по рехабилитация на тази стена. 

Тепърва прокуратурата ще установява дали да има още повдигнати обвинения. Щетите от наводнението в село Бисер се изчисляват на 1 469 872 лева, а пострадалите са 254 души.

Проверката на Върховната административна прокуратура е установила, че 81 от проверените 4390 язовира са в предаварийно състояние. При 205 от тях има опасност от наводнение. Най-много проблемни язовири има във Велико Търново, в Плевен и във Враца. Констатациите са на Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор по искане на Върховната административна прокуратура. Същата контролна институция е издала за 2016 година едва 11 акта за административни нарушения и едва 5 наказателни постановления, които са били по настояване на Върховната административна прокуратура.

До 10-и март ще приключи повторната проверка на рисковите язовири в страната. Това съобщи Йордан Кюмюрджиев от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Тези, които сме установили 81 язовира, че действително създават заплаха, ако при проливни дъждове се напълнят до максималното водно ниво,  тъй като има големи нарушения по язовирната стена и съоръженията, за тях има предписания да бъдат изпразнени и предписанията се контролират.  В тези 205 са язовирите с по-значителни наружения, които сме констатирали и за които, в момента, извършваме проверки,  дали след снеготопенето, като се има предвид обилния сняг, няма настъпили нови повреди и дали са се увеличили старите.

На въпрос какво е предприела Агенцията по отношение на нарушителите ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова отговори:

Имаме стартирани 11 административно-наказателни производства, издадени пет наказателни постановления. Това е компетентност на административно наказващия орган. Все пак не можем да заместим контролния орган, това не са нашите функции. По закон нямаме това право.

Има проблем и около собствеността на язовир "Бели Искър", каза Ася Петрова. Съвсем доскоро никой не е искал да припознае съоръжението като своя собственост. От няколко дни язовирът е публична държавна собственост и тепърва предстои да се установи как "Софийска вода" и държавните органи ще се грижат сигурността му. Язовир "Бели Искър" е в групата на съоръженията в тежко техническо състояние.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!