Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината германци са против облекчаване на дълга на Гърция

Около половината от германците са против облекчаването на дълга на Гърция, като в същото всеки трима от десет анкетирани желаят затъналата в дългове страна да напусне еврозоната, показват резултати от публикувано в петък проучване, съобщава Ройтерс.

Според анкета на компанията за проучвания INSA по поръчка на вестник "Билд", 46,4% от хората, живеещи в Германия, смятат, че облекчаване на гръцката дългова тежест би било несправедливо за другите страни - членки от единния валутен блок.

Едва около една пета (или 18,4%) от анкетираните не споделят това виждане, докато 9,1% заявяват, че този въпрос не ги интересува.

В началото на седмицата Атина и нейните кредитори в лицето на еврозоната и Международния валутен фонд се споразумяха да възобновят преговорите след продължителен застой по отношение на прегледа на третата спасителна програма за Гърция.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард пък заяви в сряда, че към момента Гърция не се нуждае от ново т.нар. "подстригване" на дълга, но добави, че са необходими мерки за неговото преструктуриране и за намаляване на лихвените плащания по заемите, отпуснати на Атина по досегашните спасителни програми за страната.

Трябва да се има предвид, че правителството на Германия, което се подготвя за парламентарните избори на 24-ти септември, е против идеята за опрощаване на гръцкия дълг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна