Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската избирателна комисия започнала разследване за нередности около Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската избирателна комисия съобщи, че е започнала разследване за нередности в документите, удостоверяващи разходите на кампаниите в референдума за напускане или оставане в Европейския съюз миналата година.

Повече от 32 милиона паунда бяха похарчени от двете кампании, като с изразходваните 16,4 милиона кампанията за напускане изпревари тази за оставане с повече от 1 милион. Документите за извършените разходи показват, че това е най-скъпият референдум в цялата британска политическа история.

От избирателната комисия съобщиха, че има пропуски в представените фактури и бележки от "Да напуснем“ и "Да останем“ и затова изискват повече подробности по някои конкретни плащания. Въпреки установените пропуски от комисията побързаха да пояснят, че все още е твърде рано да се каже дали ръководствата на двете кампании са извършили нещо нередно.

Директорът на Отдела за политическо финансиране Боб Поснър каза, че липсващите подробности за направените разходи е в ущърб на прозрачността и широката общественост трудно може да разбере как тези разходи трябва да бъдат оправдани.

Ето защо комисията е започнала разследване на финансовите трансакции, по които изглежда кампаниите не са изпълнили законовите си задължения, допълни Поснър.

Наличните данни показват, че по-голямата част от средствата на кампаниите за напускане и оставане в ЕС са получени под формата на големи дарения, надвишаващи 7 500 паунда. Повечето от сателитните движения в кампанията са предоставили непълна информация за техните разходи. European Movement of the UK Limited, например, е похарчило 329 000, но има документи само за 290 хиляди. Партията за независимост също има големи пропуски, а собственикът на веригата "Бътлинс“, милионерът Питър Харис, който подкрепи кампанията за Брекзит с 500 000 паунда, е предоставил документите с голямо закъснение и без необходимия в случая доклад на одиторите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна