Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Ненчев: Да срещнеш идола си е нещо неописуемо

За срещата с Хосе Карерас мечтая от дете, споделя тенорът пред Радио София

Снимка: Личен архив
Той е завършил математика, финанси и финансов мениджмънт, но от дете обича музиката, пее в хор "Бодра смяна", и затова съвсем естествено завършва и Музикалната академия в София, а след това и Музикалната академия "Марчиали" в Милано. В момента е стипендиант на Академия "Борис Христов" в Рим. Росен Ненчев е оперният певец, за когото говорим.  
На въпрос какво е общото между математиката и музиката, той с усмивка отговаря: Музиката е математика. Тя е съвкупност от метрични стойности.
С респект и огромна благодарност си спомня за своя ментор - баса Франко Федеричи, с когото дебютира на сцената на летния фестивал в Бергамо през 2010-а. След смъртта на своя преподавател, младият тенор временно се оттегля от оперната сцена, за да се върне отново през миналата година с впечатляващо изпълнение на Ленски в премиерата на софийската опера "Евгений Онегин", а след това и в ролята на Измаел в "Набуко" в летния фестивал "Опера на площада" под режисурата на Пламен Карталов.

В началото на тази година Росен Ненчев е одобрен и се включва във втория майсторски клас на големия Хосе Карерас в Пезаро. Там е и сред избраните от маестрото 10 ученици от общо 22-ма, за участие в гала концерта, като изпълнението му е непосредствено преди това на Карерас. Впечатлен е от скромността и добротата на своя идол. Казва че седмицата на този майсторски клас е просто един сън. Отскоро работи и с прочутото ни сопрано Красимира Стоянова.
Голямата мечта на Росен Ненчев е да дебютира на сцената на Миланската скала. 

Чуйте разговора на Даниела Бенишева с тенора Росен Ненчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!