Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато фестивалът е живот", с кукерите пролетта винаги идва

| обновено на 25.02.17 в 19:07
Снимка: Даниела Костова

18-ят международен маскараден фестивал "Кукерландия", чиято кулминация беше днес, събра в Ямбол 74 групи от цяла България, както и гости от Полша, Русия, Молдова, Гърция, Македония и Южна Корея. 


Всяка година пролетта в Ямболско идва с "Кукерландия". Традицията не е прекъсвана от векове и се предава от поколение на поколение. Мотото на тазгодишното издание е "Когато фестивалът е живот". То отразява пълнокръвния живот на древните кукерски традиции в този край и е свързан със Сирни Заговезни и обичаите по прогонване на злите сили и посрещането на пролетта: 

Да изгоним злите духове, да сме живи и здрави. Здраве по къщите, животните, да има берекет, обясни накратко смисъла на празника един от по-възрастните участници, а друг - от най-малките, допълни:

Защото кукерите плашат болестите и така ги гонят - и ще сме здрави.

Това е много хубава традиция - цялото ми семейство е играло и аз искам да я поддържам, добави трети.


Да си кукер е призвание, каза проф. Георг Краев, който от години е председател на журито, оценяващо майсторството на групите:

 

На времето само ергените са имали право да играят този празник - то е било нещо като войниклъка, защото мъж, който не е играл кукер, не са му давали да се жени след това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени