Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малина Крумова: Не сме идентифицирали рискове за спиране на нито една европейска програма

За България и Румъния европейските фондове са податливи на по-малко рискове от корупция

| обновено на 27.02.17 в 12:23
Снимка: БГНЕС

За България и Румъния европейските фондове са податливи на по-малко рискове от корупция, коментира в ефира на "Хоризонт" вицепремиерът с ресор "Еврофондове" Малина Крумова:

Това отдавам предимно на факта, че те са свързани с много повече контрол и много повече усилия от страна на различни контролни органи и институции да бъда гарантирано, че няма рискове от измама и че няма неправомерно разходване на тези средства.  

В тази връзка европейските средства могат да подпомогнат усилията за антикорупция, тъй като подпомагат първо административния капацитет на органите, отговарящи за управлението на публичния ресурс, не само европейския, а въобще на публичен ресурс, подобряване на прозрачността, тъй като това е едно от основните условия по отношение на разходването на европейските средства, и в този смисъл – гарантиране но по-строг обществен контрол върху тяхното разходване, би могло на намали и корупционния натиск.

От две седмици на страницата на сайта на Агенцията за обществени поръчки се публикува ежедневно информация за обявените през деня поръчки и сключените договори във формат, който позволява машинна обработка, съобщи Малина Крумова. По думите ѝ, вече са договорени над 33 процента от бюджета на европейските програми за периода 2014-2020, а около 8 процента от средствата са разплатени. 

Не сме идентифицирали рискове за спиране на нито една европейска програма, беше категорична Крумова. Тя отбеляза: имаме ситуация, която е техническа и предстои да бъде отстранена по отношение на Оперативната програма за наука и образование. 

Във връзка с предизборната кампания Крумова напомни на политиците, че еврофондовете не са дъвка, а въпрос на национални приоритети. 

За четири от проектите от  Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство има риск да бъде загубено финансирането, заради обжалване на обществените поръчки. Два от тях са в сферата на околната среда, допълни вицепремиерът Малина Крумова.

В програма "Култура", което е за реконструкция на баба Вида, а другият е в здравеопазването. Все още  за тях обаче има шанс да се случат в рамките на оставащия период до края на програмата - 31 април. Няма сключени договори. Не мога да кажа, че няма риск, има риск, но има шанс и да се случат при добро развитие на обжалването на обществените поръчки.

По повод критиките, че в процеса на т.нар. "ромско включване" са вложени много средства, но резултатите не са задоволителни, Крумова напомни, че интеграцията е двустранен процес и наред с това успешната интеграция се осъществява основно на местно ниво, там, където са реалните нужди на хората и където въпросът за общността става индивидуализиран. 

Защото ключовото по отношение на интеграцията е, че трябва да се насочат усилия към интеграцията и към достъпа на всеки един от нас и на всяка маргинализирана личност, в реално участие в обществения живот – било чрез здравеопазване, образование или социално подпомагане.  

Цялото интервю на Силвия Великова с Малина Крумова чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени