Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорещата статуя

Статуята „Паскуино“, Рим
Снимка: italianways.com
През 1501 г. пред двореца на влиятелния ценител и покровител на изкуството кардинал Оливиеро Карафа в Рим се появява статуя. Статуята е антична и е силно повредена, но кардиналът, който е известен с грижата си за паметниците на архитектурата в Рим и Неапол, много държи на нея. Той вярва, че скулптурата изобразява Менелай, героят от Омировата „Илиада“. Статуята е поставена на пиедестал и скоро става много известна. През 1505 г., когато в града започва да се чества Деня на св. Марк, античният торс бил богато украсен, а пиедесталът му целият бил покрит с поезия, написана върху хартия. Листовете били залепени, плътно един до друг върху камъка.
Скоро мястото станало любимо за авторите на стихове, особено за сатириците. Обичаят да се разлепят сатирични стихове на определени места из Рим съществува още от 15 век, а когато избирали пиедесталите на статуи, наричали статуите „говорещи“.
Говорещата статуя на кардинала е известна с името Паскуино и днес стои на ъгъла на улица „Паскуино“, западно от пиаца Навона. Името й вероятно идва от името на учителя по латински език, чиято школа била наблизо – казват, че имало физическа прилика между учителя и статуята. Освен стихове, в подножието й често залепяли и карикатури, вицове и откровени клевети. Наричали ги паскуинади. От тях произлиза и името на понятието „пасквил“ – съчинение, съдържащо нападки и клевети, често насочвано не само срещу определена личност, но и срещу група или политическа партия.
Още за пасквилите и за най-известния им автор можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени