Започна дарителска акция за набиране на експонати за музея в Дупница

Снимка: БГНЕС

Дарителска акция за набиране на документи, снимки и предмети започнаха служителите на музея в Дупница по повод 25-ата годишнина от създаването на музея. Целта е да се издирва, опазва и популяризира културно-историческото наследство на града и региона.

От екипа на музея призоваха жителите на общината, както и хората, свързани с Дупница и района, да дарят стари мебели, облекло, снимки, предмети от градския бит. Постъпилото ще бъде оценено и проучено от комисия. Това, което бъде одобрено, ще се съхрани и ще влезе като музейна единица в хранилищата. Акцията ще продължи до навечерието на юбилея.

Историческият музей в Дупница е създаден на 8 май 1992 година с Решение на общинския съвет, съгласувано с колегиума на Министерството на културата. Сформирани са 4 специализирани отдела - Археология, Етнография, История на България ХV - ХІХ век, Нова и най-нова история. Новосъздаденият музей през 90-те години на миналия век наследява фондовете на закритите къщи - музей “Станке Димитров - Марек” и “Васил Демиревски - Желю”.

За тези 25 години досега движимите културни ценности, вписани във фонда на музея, са 8 045 единици като основен и научно-спомагателен фонд, който след започналата дарителска акция ще се обогати значително. Новопостъпилите експонати ще бъдат показани в изложба - музеят, който се помещава в сградата на бившия Младежки дом в Дупница.


Още от категорията

Хермина Азарян: "Киномания" е огледало за най-значимото от света на киното през последната година

32-то издание на „ Киномания“ ще се проведе между 15 и 29 ноември. Седмица преди това почитателите на киното се срещат с изкуството на Ингмар Бергман. Ретроспективата с неговите филми по случай 100 години от рождението му, не е за пропускане. https://www.kinomania.bg/bg_ Хермина Азарян е един от програматорите на фестивала и с възтор..

публикувано на 14.11.18 в 16:46

Изкушението Павел Койчев

Документалният филм „Изкушението Павел Койчев“ е реализиран със субсидия на програма „Култура“ на Столична община, защото парк-галерия „Оригиналите“ е единствената експозиция на открито на художника, която се намира на 68-я километър на северната магистрала все още на територията на Софийска област. Тази дестинация трябва да бъде задължително..

публикувано на 14.11.18 в 16:06

До смъртта си Стан Лий е работел върху нов супергерой

Дъщерята на починалия на 12 ноември Стан Лий, създател на Спайдърмен, Хълк и Х-Мен, съобщи, че малко преди смъртта си баща ѝ е работел върху образа на нов супергерой, съобщава TMZ. Джоана Лий обясни, че ще довърши работата на баща си по създаването на Човекът-кал (Dirt Man). „Баща ми беше много увлечен по този проект и аз му помагах“, сподели..

публикувано на 14.11.18 в 15:37

Японски автори моделират космоса в ежедневието с глина, туш и текстил

Монументален текстил, изкуство от хартия, графики, живопис, видео и дигитални изкуства. Мозайка от различен вид произведения представят японски автори, гостуващи на  Музея за история на София с и зложбата си „Япония. Изкуството сега“. Тя е част от 29-тото издание на традиционните Дни на японската култура.  Участват 19 автори от почти цяла..

публикувано на 14.11.18 в 15:31

„Търговецът на начала на романи“ между трагичното и комичното

Романът на Матей Вишниек „Търговецът на начала на романи“ не случайно спечели наградата на Европейския съюз на името на Жан Моне, казва преводачът Огнян Стамболиев. Според него това е една нова дума в световния роман – много оригинален, с непривично заглавие. Той е доказателство за това, че проблемите на румънските и българските писатели са твърде..

публикувано на 14.11.18 в 15:28
Емил Андреев

Емил Андреев: Можем да спасим вкиснатото вино, но вкиснатия живот - не

Лом за мен е вечен град, сподели в предаването "12+3" писателят  Емил Андреев, който тази вечер представя новото издание на своите "Ломски разкази". Прототипи на героите в сборника с разкази са хора от крайдунавския град, които писателят е срещал през 70-те години на миналия век. "Имаше едно много интересно място, едно кафене, където се..

публикувано на 14.11.18 в 14:54
Украинският посланик Виталий Москаленко

Фотоизложба, посветена на скулптора Михайло Парашчук, се открива довечера

В Дома на архитекта, на улица "Кракра" 11 в 18 часа ще бъде открита фотоизложбата "Михайло Парашчук: украинският скулптор, преобразил София".  Новият посланик на Украйна у нас Виталий Москаленко разказа в предаването "Хоризонт до обед": "Точно пред 23 години, когато работех тук, ние организирахме първата изложба, посветена на живота и..

публикувано на 14.11.18 в 14:27