Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна дарителска акция за набиране на експонати за музея в Дупница

Снимка: БГНЕС

Дарителска акция за набиране на документи, снимки и предмети започнаха служителите на музея в Дупница по повод 25-ата годишнина от създаването на музея. Целта е да се издирва, опазва и популяризира културно-историческото наследство на града и региона.

От екипа на музея призоваха жителите на общината, както и хората, свързани с Дупница и района, да дарят стари мебели, облекло, снимки, предмети от градския бит. Постъпилото ще бъде оценено и проучено от комисия. Това, което бъде одобрено, ще се съхрани и ще влезе като музейна единица в хранилищата. Акцията ще продължи до навечерието на юбилея.

Историческият музей в Дупница е създаден на 8 май 1992 година с Решение на общинския съвет, съгласувано с колегиума на Министерството на културата. Сформирани са 4 специализирани отдела - Археология, Етнография, История на България ХV - ХІХ век, Нова и най-нова история. Новосъздаденият музей през 90-те години на миналия век наследява фондовете на закритите къщи - музей “Станке Димитров - Марек” и “Васил Демиревски - Желю”.

За тези 25 години досега движимите културни ценности, вписани във фонда на музея, са 8 045 единици като основен и научно-спомагателен фонд, който след започналата дарителска акция ще се обогати значително. Новопостъпилите експонати ще бъдат показани в изложба - музеят, който се помещава в сградата на бившия Младежки дом в Дупница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!