Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банките са увеличили приходите си от потребителски такси с 3%

С около 3 % са се увеличили приходите на банките от потребителските такси за една година. Това се случи в годината, когато банките отбелязаха рекордна печалба, а всички ние, които потребяваме банкови услуги, усетихме поскъпването на тарифите. В същото време от началото на февруари БНБ даде указание банките да предлагат сметка за основни плащания, която е с "приемливи тарифи".

Месец по-късно въпреки че банките вече предлагат възможност за отваряне на сметка за основни платежни операции с "приемливи" такси, пазарът на банковите услуги по никакъв начин не се е променил, обясни за "Хоризонт" Стефан Христов от Фондация "Граждани срещу бюрокрацията". Това е авторът и на сайта "Писар.бг", който първи направи сравнение на банковите такси:

Таксите са препоръчителни. Почти всички банки вече приложиха тези сметки, но прави впечатление, че масово не се предлагат на новите клиенти на банките.

"Тези сметки" са специален вид, който не можем да използваме, ако сме клиенти на друга банка или ако вече имаме отворена сметка в същата банка:

Тези сметки са създадени основно за хора, които до момента нямат банкови сметки и трябва да използват такива услуги.

Такава сметка може да си открие и лице без регистриран официален адрес, например емигрант също може да си открие подобна сметка, ако има документ за пребиваване у нас, допълни Стефан Христов.

Създаването на подобен вид сметки идва от европейска директива, че всеки трябва да може да си отвори сметка и това да е поносимо спрямо собствения му доход. Христов открои и друг проблем - много хора не помнят дали имат открити сметки в други банки:

Може преди десет години да има открита такава сметка и банката да начислява такси по нея, съответно да е с отрицателно салдо, но той е клиент на друга банка и няма как да си открие такава сметка.

Всичко това води до два основни извода - първият, че банковите такси като цяло не спадат, а вторият - че е възможно поради редица причини да се окажем в неприятна ситуация, заради която дължим пари. Пред "Хоризонт" Георги Атанасов от Българския финансов форум заяви, че често в организацията му постъпват оплаквания:

Банките искат да променят договора, който веднъж са сключили, обявили са тази услуга като безплатна, след което вече искат да бъде платена и ме задължават да променя договора.

Според Атанасов банковите такси не просто не са спаднали, но от началото на годината има и увеличение. Дори можем да изпаднем в ситуация, в която спестовната ни сметка се стопява по-бързо от харчовете ни, защото таксите за обслужването й са доста големи. Тарифите на банките обаче трябва да бъдат обвързани с лихвената им политика, смята експертът.

Разликата между нивото на лихвите по кредитите и на лихвите по депозитите трябва да е в рамките на няколко процента, за да е стабилна системата, смята Стефан Христов. Печалбата, формирана от банките, се дължи частично на таксите, но и на намаляващите лихви по депозитите.

Още детайли за личните ни финанси - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна