Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна опера – Русе и "Монте Мюзик" канят на комичната опера "Севилският бръснар"

"Севилският бръснар" от Джоакино Росини
Снимка: Светлана Димитрова

Държавна опера – Русе и "Монте Мюзик" канят всички на спектакъла на комичната опера на Джоакино Русини "Севилският бръснар" в зала 1 на Националния дворец на културата. Режисьор на спектакъла е номинираният за наградата "Икар“ Боян Иванов, а диригент е маестро Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония.

В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" маестро Тодоров разказа за първата си "среща" с тази опера:

Първата ми среща със "Севилският бръснар“ доведе до там, че в продължение на 12 години аз не желаех да чуя думата "опера“, не желаех да чуя певчески глас, не желаех да имам нищо общо с това. Може би причината беше в това, че бях едва на осем години и беше образователен спектакъл на Пловдивска опера. Както знаем, понякога музикантите не възприемат прекалено сериозно образователните концерти и спектакли. Много години по-късно аз отново се сблъсках със "Севилският бръснар" в една постановка на носителя на Нобелова награда Дарио Фо и това преобърна моето мнение за тази опера.

Цялото интервю с маестро Найден Тодоров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна