Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 139-ата годишнина от Освобождението

| обновено на 03.03.17 в 14:05
Преди 139 години, на този ден, е подписан Санстефанският мирен договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава Третата българска държава. За първи път Трети март се чества през 1880 г., две години след Освобождението.

По повод националния празник президентът Румен Радев написа в социалните мрежи: Да си българин не е участ. Да си българин е чест! Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние!


Хиляди българи участваха в тържествата на Шипка. Голяма част от тях изминаха пътя през прохода пеша. Премиерът Огнян Герджиков приветства гражданите със стихове на Иван Вазов. Двама митрополити, Великотърновският Григорий и Старозагорският Киприян, отслужиха литургия за загиналите във войната. Служебният премиер Огнян Герджиков се обърна към хората с думите:

На трети март започва нашето възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни и сега да градим една нова свободна България.

С военни почести на върха официалните гости и хилядите българи поставиха цветя и венци пред паметника на свободата.

Тържествата в София започнаха с панихида за загиналите в Руско-Турската война и празничен благодарствен молебен, отслужен от Българския патриарх Неофит в катедралният храм "Александър Невски". Редом с архиерейте и свещенослужителите на Българската православна църква в съслужението участваха и представителите на Румънската и Руската православна църква, а патриарх Неофит посочи в словото си, че саможертвата на загиналите трябва да вдъхнови останалите за по усърден труд, за свободното и независимо мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни родина. Пред паметника на Незнайния войн президентът Румен Радев прие строя на почетния караул и поздрави гвардейците за празника. Държавният глава поднесе венец пред паметника на Незнайния войн. Церемонията завърши с тържествен марш на гвардейците. Точно в 12 часа пред входа на президентството тържествено беше сменен и караула, а кулминацията на честванията е в 18.30 часа на площад "Народно събрание". Там ще бъде тържествената заря-проверка. В церемонията ще участват военни поделения от Горна Малина, Мусачево, Божурище, националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме, знамето на първи конен полк, на 23-ти шипченски полк, на 15-ти ломски полк, на 13-ти рилски полк, на 24-ти черноморски полк, на 25-ти драгомански полк, на 31-ви силистренски полк. Президентът Румен Радев ще поздрави ротите и ще произнесе слово. Командващ зарята тази година ще е командирът на гвардейците, бригаден генерал Илко Йорданов.

Стотици граждани положиха венци и цветя пред паметника на българския Опълченец в София. Пред събралите се хора заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов каза:

Историята ни е богата на велики събития и личности. Никога обаче не трябва да забравяме онези дни далечни, но славни, когато целият цивилизован свят надигна глас в защита на българската свобода. Никога не бива да забравяме, че на олтара на българската свобода мнозина проляха кръвта си и дадоха живота си - заяви заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов.

Българска музика от различни жанрове ще звучи през целия ден в зала "България" в столицата. Музикалният маратон с участието на 15 формации, сред които и Джазбендът на БНР, ще продължи до 20 ч. Картата за достъп през целия ден е 6 лева и може да се използва многоктарно.  Столичната община, Фондация "Героите на България" и сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски" организират, пред паметника на българския опълченец в София, честване, на което ще се съберат общественици и  младежи. Председателят на Фондация "Героите на България" Любомир Коларов подчерта: Акцентът е върху тази вековна дружба, която свързва нашите два народа и не бива да се отказваме от нейните традиции. Ще участват много деца, което ми е много приятно, ще има рецитации от различни училища.

В Националния военно-исторически музей посетителите ще могат да видят оригинала на знамето, станало първообраз на националния ни трибагреник -  ушитото от Стилияна Параскевова и дъщеря ѝ знаме, предназначено за българските опълченски дружини в Руско-турската война. То обаче не взема участие в бойни действия. Бялото, зеленото и червеното се срещат в различни знамена от националноосвободителното ни движение, но, съчетани в тази последователност, те се срещат за пръв път в това знаме. Учредителното събрание приема член 23 от Търновската конституция, регламентиращ трибагреника. Входът в музея е свободен. Националният исторически музей ще работи с нормално работно време. Цената на всички исторически книги, собственост на НИМ, е намалена с 50%.

В Пловдив митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм  „Света Богородица“. Пред паметника на руските и финландските освободители на хълма Бунарджика ще се състои тържествена церемония и ще бъдат поднесени венци и цветя.  По традиция, на Централните гробища ще бъде отслужена панихида за загиналите български опълченци. Вечерта ще се проведе заря-проверка пред Военния клуб  с участието на представителен взвод от Пловдивския гарнизон.

С възстановка на клетвата, с която са създавани революционните комитети от Васил Левски в страната, ще бъде отбелязан националния празник в Бургас. Възстановката ще започне в 12 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий“. Над 200 души ще изпълнят ролите на четници, войводи, революционери и възрожденци, обясни директорът на общинския отдел „Култура“ Петър Парушев След възстановката ще има голям празничен концерт под надслов „Да живее свободата“, а водещияг - актьорът Стойко Пеев, който ще влезе и в образа на легендарния български войвода Панайот Хитов 

Велико Търново отбеляза годишнината от Освобождението с общоградски тържества. Кметът Даниел Панов призова в празничното си слово за единство  Наш национален дълг е да даваме делата на нашите предци за България за пример kа нашите деца. Безплатни пешеходни обиколки с беседа по местата, свързани с национално-освободителното движение и възстановяването на българската държавност, се провеждат в града.

300-метров национален флаг ще бъде пренесен на ръце от граждани и военнослужащи от Втора механизирана бригада до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ в шествие, водено от първите мъже на града. То се организира за трета поредна година и ще измине трите километра от площада пред общината до паметника в североизточния край на града.

Със 101 каба гайди ще започне празничното шествие в Сливен. То ще тръгне от градската градина в 10.15 часа и ще премине през централната пешеходна зона на града по бул. „Цар Освободител“. Очаква се да се включат ученици от всички училища, граждани и кметът на града Стефан Радев. Точно в 11.00 пред паметника на Хаджи Димитър ще се състои официалната церемония по издигането на националния флаг и преклонението пред падналите за свободата на България опълченци, руски, румънски и финландски войни. По-късно ще се проведе традиционната лекоатлетическа щафета „Освободител“.

В Ловеч тържественият ритуал е пред паметника на войводата Тодор Кирков. Там ще се съберат три лъча, които ще тръгнат от паметната плоча на загиналите за Освобождението ловчанлии в двора на храма "Света Троица", Алеята на българо-руската дружба в парка "Стратеш" и от кървавия паметник. В Троян, в Музея на занаятите, ще бъде открита изложбата "Златарското изкуство  - 17-19 век", а в Луковит националният празник ще бъде отбелязан и с възстановката "Стоян Войвода" и концерт на площад "Трети март".

В Търговище Националният празник беше отбелязан с молебен за здраве и благоденствие в храма "Свети Иван Рилски” и тържествената церемония за издигане на националното знаме. Ето какво споделиха жители на града:

Чувствам се празнично, радостно, щастлива. Това е най-българският празник.

Всеки посетител  на Историческия музей в Търговище ще получи българския трибагреник като подарък. Празничната програма в града ще започне с молебен за здраве и благоденствие в храм „Свети Иван Рилски”. От 10,30 ч. на централния площад „Свобода” ще се състои тържествена церемония за издигане на националното знаме.

След това към  паметника на Българо-руската дружба ще тръгне празнично шествие, а ученици от ІІ Средно училище „Професор Никола Маринов” на фона на патриотични и възрожденски песни ще разгънат огромен трибагреник. За  19 часа  е предвидена празнична заря.

На тържеството за националния празник в Разград момичета в национални носии закичиха гражданите с лентички с българското знаме. Сред стотиците присъстващи имаше и много семейства с деца.

За втора поредна година, водещите на шествието в смолянския квартал Устово носеха пушката на легендарния закрилник на родопските и тракийски българи, капитан Петко войвода, която се съхранява в Историческия музей в града. Патриотичната организация подготвя за печат вестник, в който ще бъдат публикувани интересни разкази и легенди за местни революционери.

Безплатни са посещенията във всички музеи и исторически обекти в Кюстендил.

В курорта Пампорово ще отбележат 3-ти март с необичайно  масово  спускане  със ски. Участниците ще държат трибагреници и ще бъдат облечени в национални носии. Атрактивното събитие е първото по рода си в България. Спускането ще започне от кулата "Снежанка" по писта номер 6 към плаца на Студенец, където точно в 12 часа ще прозвучи химна.

Десетки населени места в страната и чужбина ще се включат в  инициативата "Пробуждане с хоро".   Инициативата се организира от Сдружение "Азбукари" и "Българи за България", а в събитието ще се включат Плевен, Варна, Русе, Сливен, Шумен, Стара Загора. Наши сънародници са разпространили инициативата и в чужбина - САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Сърбия. В София събитието ще бъде в парка "Заимов" от 12 часа. Ще участват танцови и фолклорни състави. Организаторите обещават изненади и подаръци.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени