Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георге Иванов отхвърли призива на Могерини да връчи мандат за съставяне на правителство на Зоран Заев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонският президент Георге Иванов отхвърли призива на ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини  да преразгледа решението си и да връчи мандат за съставяне на правителство на Социалдемократическия съюз на Македония. Могерини отправи призива си след поредица от срещи в Скопие с лидерите на политическите партии в страната.

Всички политически лидери и особено тези, които имат институционални отговорности, имат задължението да  намалят опасната реторика. Целта е да се избегне превръщането на политическата и институционална криза в междуетнически конфликт или, още по-лошо, в геополитически конфликт,заяви Могерини, която днес продължава своята обиколката в Западните Балкани с посещения в Белград и Тирана.

По-рано Русия обвини Албания, НАТО и Европейския съюз в опит да наложат проалбанско правителство в раздираната от политическа криза Македония. 

Социалдемократите на Зоран Заев обявиха преди дни, че са готови да сформират кабинет с парламентарната подкрепа на албанските партии, които от своя страна поставят редица условия за по-широка употреба на албанския език в страната, наравно с македонския.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени