Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата

Снимка: БТА

Кулминацията на тържествата за националния ни празник беше зарята проверка на площад "Народно събрание" с командващ командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.
В нея участие взеха гвардейските представителни части, които бяха приети от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Много събития предхождат възкръсването на България, но едно ги свързва, заяви държавният глава в словото си, като поясни, че това е паметта за историята и за езика. 

Човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет
, посочи още президентът Румен Радев, както и призова да не се забравя делото на възрожденците. 

СнимкаИ нека не гледаме на миналото като на бреме - миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф е вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите - своите и чуждите.
Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата. Поклон пред загиналите за свободата на родината! Да живее България!

Историята ни учи, че свободата винаги струва скъпо, затова си спомняме с благодарност за нашите национални герои и почитаме хилядите българи, които поколения наред не загубиха вяра и със саможертвата си приближаваха деня на свободата - с тези думи президентът по-късно откри и традиционния прием за 3 март в Централния военен клуб.

СнимкаЗа нас е особено важно, че в тази борба ние не бяхме сами. Днес ние отдаваме почит и на воините, събрани под знамената на император Александър Втори - хилядите руснаци, румънци, финландци, украинци, беларуси, поляци, литовци, сърби и черногорци, както и на хилядите други герои, отдали живота си за нашата свобода.  В онези времена цяла Европа - от Петербург до Дъблин се вълнува от съдбата на българите. На 3 март ние си спомняме за Гладстон, за Макгахан, за Виктор Юго, които подкрепиха българската кауза,  добави Румен Радев.


Цялото слово на държавния глава от церемонията на площад "Народно събрание" можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна