Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия към Сената няма да призовава отново главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правната комисия към американския Сенат няма намерение да призове отново главния прокурор Джеф Сешънс. Сешънс бе критикуван за това, че е пропуснал да спомене за контактите си с руския посланик в САЩ, докато е бил част от кампанията за избирането на Доналд Тръмп за президент.

Главният прокурор се очаква да даде писмени пояснения на показанията си в началото на следващата седмица на фона на натиск да се яви на ново изслушване.  Демократи искат той да обясни защо под клетва не е информирал за свои контакти с руския посланик в САЩ. Информациите за срещите му посланик Сергей Кисляк доведоха до оттеглянето на Сешънс от разследването на ФБР за намеса на Кремъл в изборите за президент.

Председателят на сенатската правна комисия републиканският сенатор от Айова Чък Грасли каза, че ще приеме писмените обяснения и добави:

Главният прокурор Сешънс постъпи правилно като се оттегли от разследването. Жалко е, че демократите дори от благоприличие не му дават възможност да поясни изявлението си в писмена форма.

По време на изслушването за поста си през януари Сешънс отговори отрицателно на въпроса дали е бил в контакт с руски официални лица. В четвъртък той заяви, че срещите му с посланик Кисляк са били в ролята му на член на сенатска комисия по въоръжените сили не са били свързани с участието му в кампанията на Тръмп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!