Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин осъди остро сравненията на Ердоган с нацисткия режим

| обновено на 06.03.17 в 18:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отношенията между Германия и Турция се изостриха за пореден път за последните дни, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни Федералната република с нацисткия режим. Повод за изказването на турския президент е забраната на няколко немски общини, турски министри да провеждат предизборна кампания сред живеещите в Германия гастарбайтери в полза на референдума за разширяването на президентските правомощия в Турция. 

Германското правителство реагира с недоумение на упрека на турския президент, заяви днес говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, и допълни, че категорично отхвърля всякакви сравнения на демократична Германия с нацисткия режим. Те са принципно абсурдни и неуместни, защото водят само до едно – до омаловажаването на престъпленията на нацистите, каза говорителят на канцлера Ангела Меркел. Тя самата едва днес също коментира последните изказвания на турския президент: Толкова неуместни изказвания дори не може да се коментират сериозно. Изобщо не могат да бъдат и оправдани, дори и с предизборна кампания. За мен лично тези изказвания са жалки.

Германският външен министър Зигмар Габриел призна лаконично, че отношенията между Германия и Турция са сериозно обтегнати, но работа на дипломатите е, те да се нормализират. Правителственият говорител Щефан Зайберт заяви по-рано днес, защо: Германия държи на добрите отношения с Турция. Двете страни сме свързани по много начини, например чрез милионите хора, които се чувстват съпричастни със съдбата и на двете държави, но и чрез нашите тесни икономически връзки, както и като партньори в НАТО и в борбата срещу тероризма. За това нека говорим открито и критично един с друг, но нека не забравяме особената важност на нашите тесни политически и икономически отношения. И нека запазим самообладание.

Ако съдим по реториката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, той губи самообладание, защото очевидно разчита много на подкрепата на около милион и половина турски граждани, които живеят в Германия и имат право да участват в предстоящия след месец референдум. Те си мислеха, че Ердоган ще отиде в Германия. Ако искам да отида в Германия, ще го направя. И ако не ме пуснете през вратата, ако не ми позволите да говоря, тогава ще накарам светът да се изправи на крака, каза Ердоган на среща в Истанбул.

Критика към езика на турския президент дойде от всички политически сили в Германия. Според председателя на парламентарната група на социалдемократическата партия Томас Оперман, с изказванията си турският президент преследва лесно предвидима пропагандна цел: Ердоган иска да нагорещи допълнително обстановката в Турция, позволявайки си националистическа реторика, за да прокара недемократичния си референдум за промени в Конституцията. А ние от своя страна би трябвало да останем хладнокръвни, защото неговите думи нямат нищо общо с реалността, а са чиста проба пропаганда.

Отношенията между Берлин и Анкара са обтегнати и заради ареста в Турция на германски журналист от турски произход. Дениз Юджел, кореспондент на влиятелния германски ежедневник "Ди Велт", бе обвинен от турските власти в тероризъм. Общественото недоволство в Германия срещу погазването на свободата на словото в Турция сериозно нараства. А след масовите арести и уволнения в различни сфери след неуспешния опит за преврат от миналата година под въпрос остава и продължаването на преговорите за членство на Турция с ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени