Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Хадживасилев: Липсват добри сюжети за детски игрални филми

Андрей Хадживасилев
Снимка: www.hadjivasilev.com

Търсят се деца между 8 и 12 години, които да изпълнят ролите на главните герои Тони и Рая в предстоящите снимки на детския игрален филм „Случаят Кюри“. лентата има активна онлайн кастинг система, в която децата могат да се регистрират за участие. Действието се развива в балетно училище, но не е задължително децата да са вещи в балета. Снимките предстоят това лято в София.

За предаването "Хоризонт до обед" режисьорът Андрей Хадживасилев, който е създател и на първия български З D документален филм разказа:

„Случаят Кюри“ е нова, модерна история, най-вече българска, за приключенията на две дечица и една мишка, която е обединител в техните отношения. Тази мишка ще причини голям хаос и много пакости, но всичко ще бъде с щастлив край. Идеята е да се реализира един съвременен филм, в който децата да припознаят собствената си реалност, да може освен развлекателен, той да бъде и образователен.

Във филма няма много технологии, избрани са модерни, красиви локации, за да придобие западно звучене и да бъде конкурентен на чуждите продукции, които децата гледат, допълни Хадживасилев. Относно липсата на българско детско игрално кино той отбеляза, че освен че последните детски филми са отпреди десетина години, като цяло липсват добрите сюжети и добрите сценарии.

Хадживасилев забелязва известна склонност към носталгия по прехода, по старите отминали дни, което по думите му малко или много напряга аудиторията и трябва да се мисли в по-съвременни категории:

Малко са ни тежки филмите. Хората искат да излязат от сивото си ежедневие и малко повече да се забавляват и да получат по-позитивна нагласа.

Проектът "Случаят Кюри" е подкрепен от Националния филмов център. Лентата ще има оригинална музика и детски саундтрак.

Цялото интервю на Валерия Николова с Андрей Хадживасилев слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени