Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Едно от водещите заглавия за "Ню Йорк Таймс" са огласените от "Уикилийкс" документи на ЦРУ. Това изглежда е най-голямото изтичане на документи на Агенцията в историята, коментира изданието. В публикуваните материали са разкрити техники за пробиване и получаване на непозволен достъп до мобилни телефони, компютри и дори свързани с интернет-телевизори.

"Вашингтон поуст" продължава да следи темата за внесеното от републиканци в Конгреса предложение за отмяна на закона на Обама, който позволи достъп на бедни американци до здравни услуги. Изданието посочва, че предложението е предизвикало широк отпор.

Международната общност постепенно пренасочва усилията си по отношение на Сирия от военната към политическо уреждане на кризата, заяви Константин Косачов, председател на Комисията по външна политика на Съвета на федерацията  (горната камара на руския парламент), цитиран от "Аргументи и факти".

Френското издание "Mediapart" под заглавие "Украйна: ново правителство, стари привички" коментира, че три години след свалянето на президента Виктор Янукович, Киев е далеч от постигане на стабилност. Конфликтът в източната част на страната се затяга, Крим е в състава на Русия, борбата с корупцията и икономическото възстановяване остават нерешени въпроси, пише изданието.

Буяр Османи, говорителят на Демократичния съюз за интеграция, най-голямата партия на албанците в Македония, потвърди, че в съгласувания със Социалдемократическия съюз на Македония договор за езиците е записано, че банкнотите на денарите ще бъдат двуезични, съобщава вестник "Курир". Лидерът на СДСМ Зоран Заев приел също двуезични емблеми на МВР и армията в общините, където над 20 процента от населението са от друга етническа принадлежност, както и прилагане на албански и в съдебните процедури.

Според Зоран Заев, ако СДСМ се опита да състави правителство с партиите на албанците и без одобрението на президента, такъв ход би бил напълно законен, пише македонският вестник "Дневник". Изказването идва на фона на нежеланието на албанските партии да се откажат от платформата си и продължаващите протести на македонски граждани в различни градове на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени