Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8-и март е ден на протести в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия се провеждат едновременно няколко протеста - транспортна стачка, протести в образователната система, в здравеопазването и глобалния протест на жените срещу насилието, който е свързан с 8-и март и се провежда в над 40 страни по света.

Транспортната стачка е 24-часова и засяга държавния и частния сектор. Отнася се за обществения превоз не само в големите градове като Рим, Милано и Болоня, но и за железопътния и самолетния транспорт. Недоволството е породено от неподновени трудово-осигурителни договори и нередовно изплащане на заплати.

Преподаватели в училища и университети също протестират днес, както и медицинският персонал в обществени и частни здравни заведения.

Уникален по своята същност е "Глобалният протест на жените". Той е организиран по инициатива на движения в защита на жените в Аржентина, а в Италия е свързан с организацията "Non una di meno" ("Нито с една по-малко"). Протестът на Апенините е не само срещу насилието над жените, срещу патриархалната семейна структура, неравноправието срещу жените в трудовата система, но и за свободното ползване на специалното хапче за аборт. На протеста са поканени и мъже с цел формиране на конструктивен диалог.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна