Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Станчев

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Марио Станчев от дълги години е важна фигура не само за френската, но и за световната джаз сцена. Той е основател на джаз департамента към Консерваторията в Лион, където живее.

В музикалното училище в София, Марио Станчев е ученик на проф. Анна Илиевска – един от най-взискателните за времето си клавирни педагози. И до ден днешен, той е изключително признателен за нейната всеотдайност към него. Тогава не е предполагал, че с пианото ще навлезе в съвсем друг жанр, този на пълната свобода да изразиш себе си – джаза.

За първи път се докосва до тази музика, благодарение на пиесата на Телониъс Монк Off Minor. Не познавах джаза – споделя Марио Станчев, но той просто се вля в мен. Започнах да изучавам негови композиции. Всъщност и днес работя върху произведения на Монк.

Така с времето Марио Станчев започва да пише своя музика, разбира се, изпълнява пиеси и от други композитори. Заминавайки за Франция, се оказва, че въпреки трудността в България да се достигне до джаз музика, той е бил доста добре информиран.

Пианист, композитор и педагог, Марио Станчев активно концертира, работи с музиканти от световната джаз сцена. От няколко години често се връща и в България, за да представи проекти, както с френски, така и с български музиканти. Освен че ръководи майсторски класове в Европа и САЩ, Марио Станчев обича да свири и в различни формати. Години наред се изявяваше с френския си „Марио Станчев секстет”. С него той има записани два албума – „Приятелство” и „Кукери”. С китариста Мишел Перез българинът прави дуо. Има и трио, в което Марио Станчев кани Жан-Франсоа Баез (акордеон) и Лионел Мартин (саксофони).

петък, 10 март, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени