Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 март в Италия: „Любовта не е насилие”

Италианският певец от албански произход Ермал Мета взе трета награда на фестивала в Санремо за песен, посветена на насилието над жени
Международният ден на жената 8 март в Италия не е официален празник. Традицията е да се даряват мимози, отделно - други подходящи идеи според случая. Този път обаче денят 8  март е свързан със стачки в транспорта, здравеопазването и образованието.
Уникален по своята същност е „Глобалният протест на  жените”, който се провежда в над 40 страни по света. Организиран е по инициатива на движения в защита на жените в Аржентина, а в Италия е свързан с организацията “Non una di meno” (Нито с една по-малко). Насочен е срещу насилието над жените и патриархалната семейна структура, както и  неравноправието срещу тях в трудовата система. Тази тема на Апенините е много актуална, защото насилие над жените има. В някои аспекти, сякаш човекът прогресира твърде бавно: може да има най-последния модел кола или мобилен телефон и хит облекло, но да раздава правосъдие с тояга като праотците му от пещерите. Този, да го наречем хомо побойник например, няма националност. Ред битови нрави също нямат националност, но всеки народ си има и особености. В италианския бит има едно неписано правило, че жената трябва да готви вкусно, а като се омъжи да наподобява в това свекървата, както пеят Мина и Челентано в Che t'aggia dì (Какво да ти кажа). Намирането  на житейска хармония, за да е всеки ден от живота усмихнат е изкуство, на което човекът е способен. Тя е възпитание и култура, за която апелира чрез майчиното си послание „не забравяй, че любовта не е насилие” в песента си Ермал Мета Vietato morire (Забранено е да се умира).

Още по темата за жените и мачизма може да чуете в звуковия файл от разговора на Веселин Александров с кореспондента на БНР в Италия Елена Шаханова, специално за предаването "Чуй света".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна