Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската хранителна банка се развива успешно, а за два месеца около 1000 души са дарили 9000 лв

Снимка: bgfoodbank.org
Наскоро от Българската хранителна банка съобщиха, че първата кампания, с която набират пари в борбата с глада, се развива успешно, а за два месеца около 1000 души са дарили 9000 лева. Кампанията ще продължи до май, но от банката се нуждаят не само от средства, за да спасят онези между 80 до 90 кг изхвърлена храна, която тежи на съвестта на всеки един от нас. Повече от 670 000 тона пък е храната, която се разхищава годишно в страната. Над 700 са доброволците на банката, наричат ги армията на Робин Фууд.

Ако се питате как звучи спасяването на храна, за което се борят от Българската хранителна банка, то представете си звука от тирове и бусове, преминаващи през складовете за плодове и зеленчуци в столичния квартал "Слатина“. Представете си вдигането на щайги и палети, звуците от шумящите опаковки и кашони при разпределянето им от сръчните ръце на служителите и доброволците на хранителната банка.

Кой е българският Робин Фууд, обяснява Цанка Миланова, изпълнителен директор на банката:

Това е съвременният Робин Худ, онзи човек с много енергия, с много грижа, внимание и съпричастност и към храната, и към хората, които се нуждаят от нея. Той не щади нито време, нито енергия и усилия за това да бъде редом с нас, четири човека екип на Хранителната банка. Храната, която спасяваме, се равнява на повече от един тон на ден, така че без нашата армия от доброволци, абсолютно сме с вързани ръце. Това са хора, които трудно могат да бъдат очертани като еднотипен профил. Има млади, има стари, има хора, които са много успешни в професията си, има и други, които нямат занятие в момента, не работят.

От звуковия файл можете да чуете целия звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени