Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното министерство с наредба за ранното детско развитие

Снимка: БГНЕС

Нова наредба на здравното министерство залага стандарти за детското развитие между 1 и 3-годишна възраст. В документа се посочва, че децата на годинка трябва да могат да ходят, водени за ръка. На година и половина да изкачват стълби с помощ, на две  - да го правят като се придържат към парапет, а на три - с минимална помощ да се качват и слизат от катерушки и пързалки. 

Двегодишните трябва да могат да редят кубчета едно върху друго и едно до друго, а на три - да използват самостоятелно вилица и нож и да се хранят самостоятелно. При практиките за безопасност на децата на година и половина ще се очаква да реагират на сигналите "да" и "не", а когато станат на три - да разбират и да спазват инструкции за безопасност, давани от възрастен, или когато са визуализирани. Карането на триколка, задвижвана с педали, е стандарт за умения на тригодишните.
Според здравния министър д-р Илко Семерджиев новата наредба ще даде повече сигурност на родителите, че в детските ясли се полагат добри грижи за децата им: 
Когато говорим за деца от 10-месечна до 3-годишна възраст, които посещават детски ясли - тези, които ги отглеждат, тези, които се грижат за тяхното възпитание и обучение, съвсем целенасочено и в съответствие със стандартите ще правят тези оценки. В наредбата е разписано, че те ще комуникират този процес и с родителите на децата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени