Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 74 години от спасяването на българските евреи

| обновено на 10.03.17 в 12:10
Снимка: БГНЕС
Днес се навършват 74 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Почитаме и  паметта на 11 343 жертви на Холокоста, депортирани от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот в нацистките лагери на смъртта. По този повод представители на държавните институции, Столичната община, политици, дипломати и граждани поднесоха венци и цветя пред Паметника на спасението. Председателят на  организацията на евреите в България  "Шалом" д-р Александър Оскар каза:

В Талмуд-а пише, че онзи, който спаси един човешки живот, все едно спасява целия свят, цялата Вселена. Достойните ни сънародници успяха да спасят цели 50 000 и това ние никога няма да забравим. Нашата родина България ни съхрани като общност тогава и днес ние имаме въможност да разкажем на целия свят колко много се гордеем с това велико и хуманно дело.

На събитието присъства и президентът Росен Плевнелиев, в чийто мандат беше изграден паметникът на Спасението. Той заяви:

Българите застанаха със своя хуманизъм, със своя кураж, за да защитят своите приятели и съседи - евреи. Нито една друга държава не направи това, което ние, българите, направихме. Като президент се гордея безкрайно много, че аз бях този български президент, който посочи по най-обективен начин случилото се на държавно посещение в Израел.


Следобед, на пристанището в Лом, ще има поклонение пред Мемориала на депортираните.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!