Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аз и сърцето ми сме едно” в подкрепа на детското творчество и образование у нас

БНР Новини
Снимка: архив

Влада Томова живее в Ню Йорк заедно със съпруга си Крис Раел, известен американски музикант, и малкия им син. Като изпълнител представя българска и балканска народна музика, сефарадски мелодии и авторски композиции. През последните няколко години все по-често е в България, заедно с малкия Александър. Убедена е, че така детето и́ по естествен път ще се приобщи към българските си корени. Преди време сред българчетата в Ню Йорк стана много популярна нейната „Песничка за азбуката”, създадена, за да улесни обучението на децата, които посещават българското училище “Млади български гласове – Ню Йорк”. По-късно тази песничка се разпространи и в България. Най-новата и́ авторска композиция е „Аз и сърцето ми сме едно”. Песента и клипът, заснет в България, бяха публикувани официално на 3 март – националния празник на страната ни.

"Това е песен, която се роди съвсем спонтанно в самолета, по време на мое пътуване между София, Ню Йорк и Сиатъл – разказва Влада. – Текстът започна от чувството, че напускайки България, оставям част от сърцето си, от себе си на родната земя. Отново по време на пътуване, но този път към България, започна да се ражда и музиката, беше много вълнуващо. Поводът тогава да отида в София беше концерт в БНР. След него влязохме в студио с моите прекрасни музиканти от българската ми група и записахме песента. Получихме много бързо подкрепата на Би Ай Телевизия и веднага заснехме и клипа на едно от любимите ми места в София".


Влада сподели още, че тази година за първи път организира конкурс "Това, което правя", предназначен за проекти, свързани с детското творчество и с образователни програми. Могат да участват училища, читалища, детски градини, центрове за работа с деца и пр. За да илюстрират дейността си, участниците трябва да изпратят видео и фото материали. Най-добрите ще бъдат разпространени чрез социалните мрежи и медиите, а победителят ще получи финансова подкрепа от средства, набрани от продажбата на песента "Аз и сърцето ми сме едно".

"Като човек, който живее зад граница, имам желание да подкрепя България, която ми е дала жизнения тласък, където съм отгледана и възпитана. След представянето на „Песничката за азбуката“ в някои детски градини в страната, бях много впечатлена от работата на детските педагози, които с ентусиазъм и всеотдайност понякога с оскъдни материални ресурси, но с огромна любов работят с децата, като по този начин градят бъдещето на България. А българските деца са фантастични. Мисля, че организирането на конкурса е една много добра кауза. Чрез него работата на децата и педагозите ще бъде забелязана от много повече хора в България. Уверена съм, че ще привлечем вниманието и на българските общности в чужбина, които чрез създаване на български съботно-неделни училища, също се стремят да запазят своя национален дух. Всички приходи от продажбата на песента за една година след издаването й ще бъдат дарени на учебното заведение или читалище, което бъде избрано на първо място, с цел подпомагане на програмите му, свързани с работа с деца".

Кандидатите, които досега са изпратили своите презентации не са малко, но Влада очаква те да се увеличат до края на месеца, когато изтича определеният срок.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени