Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма“: Исторически записи – Юси Бьорлинг

Юси Бьорлинг
Снимка: архив

Юси Бьорлинг е един от водещите тенори от първата половина на 20 век. За краткия си живот – роден е в 1911 г., умира в 1960 – той успява да се превъплъти в огромен брой оперни роли, да бъде изключително активен и на оперната сцена, и на концертния подиум, да бъде ненадминат по броя на звукозаписните реализации сред всички свои съвременници. И да бъде единственият тенор с не-латински произход, който успява да наруши италианската хегемония по световните оперни сцени. Уникален е и по отношение на стремителността на кариерата си: за първи път пее пред публика на 5-годишна възраст – в момчешкия квартет, основан с братята му. Официалният му оперен дебют е на 19-годишна възраст – „Дон Жуан“ на сцената на Кралската опера в Стокхолм. Година преди това записва първата си плоча.
В различни години той стъпва по световните оперни сцени. Постоянен член е на Метрополитън опера – сътрудничеството му там е прекъснато само по време на Втората световна война. Едновременно с оперните си изяви там, в Чикаго, в Сан Франциско, както и в различни европейски страни, Юси Бьорлинг активно концертира. В 1940 година в САЩ демонстрира тънкото си майсторство като Шубертов изпълнител. В същия гастрол участва и в „Реквием“ на Верди и „Миса солемнис“ от Бетовен под палката на Тосканини.
В последните години от живота си продължава да пее много – главно в Америка. В 1959 година се появяват известни сърдечни смущения. Въпреки това никакъв спад на гласовите и артистичните му качества не се забелязват – в това убеждават записите, правени до последно. Умира в съня си на 9 септември 1960 година. По ирония на съдбата последният му запис е на „Реквием“ от Верди.

понеделник, 13 март, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени