Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фарид Кахат: Ерата на Тръмп е възможност за положителни промени в Латинска Америка

Педро Пабло Кучински и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мнозина видяха в срещата между перуанския държавен глава Педро Пабло Кучински и американския президент Доналд Тръмп знак, че Кучински може да се превърне в своеобразен мост между Вашингтон и Латинска Америка. Възможно ли е това и какви послания отправиха тези разговори? Авторитетният перуански експерт по международни отношения Фарид Кахат смята, че тълкуването на тази среща в подобна посока е доста преувеличено. Перуанският президент окачестви срещата си с Тръмп като сърдечна и конструктивна. В интервю за предаването "Събота 150" обаче Кахат изтъкна:

Може би от гледна точка на Педро Пабло Кучински наистина да е така, но от американска страна нещата изглеждат по-различни. Срещата на четири очи, която трябваше да бъде 45-минутна, продължи едва 15 минути. Една 15-минутна среща с чужд президент подсказва, че тя не е била приоритетна. Различията в позициите на двамата не бяха обсъдени, тъй като времето не го позволи. Но интересното беше, че извън протоколните думи за това, че двустранните отношения са на много добро ниво, Тръмп акцентира на възможността Перу да закупува американско военно оборудване, показвайки че в неговия дневен ред е стимулирането на американската индустрия и създаването на нови работни места в самите Съединени щати.

Запитан кои са основните рискове за Латинска Америка при администрацията на Доналд Тръмп и по какъв начин регионът ще бъде засегнат от новата протекционистка политика на САЩ, Фарид Кахат отбеляза:

Безспорно, най-потърпевшата страна е Мексико. Протекционистката политика, прокламирана от Тръмп, се конкретизира най-ясно в желанието му за преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Стената, която Тръмп смята да построи, ще засегне мигрантите от Централна Америка, но най-силно ще пострада Мексико. Протекционизмът, рестрикциите по отношение на мигрантите, експулсирането на незаконните мигранти могат да засегнат и други страни от региона. Например, незаконно пребиваващите в САЩ перуанци са около 300 000. Те могат да пострадат от политиката на Тръмп. Протекционистката линия също може би ще засегне и други страни освен Мексико.

Парадоксално е, че през последните години "нетната" миграция на мексиканци към САЩ е отрицателна, т.е. незаконните мигранти, които влизат в щатите, са по-малко от тези, които ги напускат. Ръст, макар и не толкова сериозен, в момента бележат преминаващите през територията на Мексико мигранти от Централна Америка. Но при всички случаи протекционизмът и стената, които ще окажат негативно въздействие върху мексиканската икономика, няма да спомогнат за намаляване на  броя на мексиканците, желаещите да пресекат нелегално границата с щатите. Напротив, колкото по-зле се развива мексиканската икономика, толкова повече мексиканци ще искат да емигрират. Стената все още не е построена и няма как да спре тези потоци. 

Не мисля, че някоя от латиноамериканските страни ще се ползва с привилегии при администрацията на Тръмп, заяви още Фарид Кахат и припомни, че Латинска Америка не е сред приоритетните за Съединените щати региони. Мексико и Бразилия са сред водещите страни в Латинска Америка, но Бразилия няма търговски споразумения със САЩ и търговските им връзки като цяло не са толкова силни. Може би Колумбия би могла да играе ролята на близък съюзник, изрази предположение експертът. По думите му ерата на Тръмп е и възможност за положителни промени в Латинска Америка:

Може би това е една възможност за сплотяване на Латинска Америка. Приоритетно да стане сътрудничеството между страните от региона и икономическите блокове, като Меркосур (Общият пазар на страните от Южна Америка), и Тихоокеанския алианс, в който влизат Чили, Перу, Колумбия и Мексико, с цел да се компенсира негативният ефект от протекционистката политика на САЩ върху икономическото състояние на региона.

Цялото интервю на Миглена Иванова с Фарид Кахат чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна