Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството на АЕЦ "Аккую" започва още тази година

Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Строителството на първата атомна централа в Турция "Аккую" ще започне тази година, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след посещението си в Москва. Става дума за съвместен проект между Русия и Турция. В момента 259 турски специалисти се обучават в Русия за работа в бъдещата централа, допълни Ердоган.

Турция и Русия форсират и друг стратегически енергиен проект – газопровода „Турски поток“. Всичко вече премина на официален етап. Нашите технически специалисти под ръководството на министерството на енергетиката се занимават с въпроси, свързани с маршрута на полагане на газопровода, съобщи турският президент след края на посещението си в Москва. Турският лидер добави, че енергийните министерства на двете страни ще продължат преговорите за цените на газа, който ще постъпва по "Турски поток".

Ердоган бе на второ посещение в Москва за последните шест месеца. Отношенията между двете страни се активизираха отново след свалянето на руски военен самолет в граничния район между Турция и Сирия през 2015 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна